Morální neklid nelze utišit Ochranným zbarvením

Jeden z nejdůležitějších filmů „kina morálního neklidu“, které reflektuje společenskou situaci v Polsku od šedesátých do osmdesátých let a klade především otázky po opovědnosti vlastnímu svědomí, natočil významný polský scenárista a režisér Krzysztof Zanussi. Snímek Ochranné zbarvení sledujte v pondělí 1. října od 21:45 na ČT2 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Morální a etické konflikty tu tvůrce zkoumá na úzce uzavřené společenské skupině na letním soustředění studentů lingvistiky. Diskuse na téma volby životního modelu se koncentruje na opozici dvou etických koncepcí.

Jednu ztělesňuje mladý a zatím idealistický docent Jaroslav. Proti němu stojí uštěpačný stárnoucí cynik, docent Jakub, jenž prosazuje teorii svérázného etického naturalismu – přizpůsobování vlastní morálky měnícím se situacím tak trochu podle vzoru zvířat, která si chrání vlastní existenci ochranným zbarvením.

Hudbu k filmu, v němž dominují herecké výkony Zbigniewa Zapasiewicze a Piotra Garlického,vytvořil známý skladatel Wojciech Kilar. V tomto týdnu Česká televize uvede ještě Zanussiho snímek Konstanta.

Kieślowski, Wajda, Zanussi

Krzysztof Zanussi se narodil roku 1939 ve Varšavě do slavného aristokratického rodu. Studoval nejprve fyziku, později filozofii a filmovou režii. Natočil několik úspěšných studentských filmů; debutoval roku 1966 celovečerním dramatem Struktura krystalu.

Mladý režisér se profiloval jako autor tzv. kina morálního neklidu, které kriticky zkoumalo společenskou situaci v zemi. Klasickým filmem tohoto hnutí se stalo právě Ochranné zbarvení z roku 1976. Zanussi i díky tomuto snímku získal pověst respektovaného filmaře a v rámci polské kinematografie se zařadil vedle Krzysztofa Kieślowského a Andrzeje Wajdy.

Krzysztof Zanussi
Zdroj: ČT24/ISIFA

Z pozdějších děl vynikají snímky Konstanta (1980), Rok klidného slunce (1984) nebo Život jako smrtelná choroba přenášená pohlavní cestou (2000). Od konce 70. let Zanussi působí také jako činoherní a operní režisér. Za komunistického režimu aktivně podporoval opoziční hnutí Solidarita. Je nositelem řady filmových ocenění. Jakožto hluboce věřící člověk se stal poradcem papeže v oblasti audiovizuální kultury.

Ukázka z filmu Ochranné zbarvení (zdroj: ČT24)

Ochranné zbarvení (Barwy ochronne) - Polský film (1976); scénář a režie Krzysztof Zanussi; hrají P. Garlicki, Z. Zapasiewicz, Ch. Paul-Podlasková, J. Paculová, M. Dmochowski, D. Kaminská a další. Stopáž: 97 minut.