Happeningem na pomoc lázním Kyselka

Praha - Nahá a bezbranná víla Kyselka prosila dnes před pražským sídlem společnosti Karlovarské minerální vody (KMV) černého zloducha Mattoniho, aby ji zachránil před zánikem. Happeningem na Mariánském náměstí chtěli studenti upozornit na zdevastované památkově chráněné lázně Kyselka na Karlovarsku, které spoluvlastní KMV. Studentskou akcí zároveň odstartovala internetová videokampaň, v níž známé osobnosti vyzývají veřejnost, aby firmě napsali e-mail „Prosíme, opravte Kyselku!“

„Vyzýváme, prosíme, žádáme Karlovarské minerální vody, aby opravily lázně Kyselka. Je to jejich zákonná povinnost, kterou už 20 let neplní,“ řekl jeden ze studentských iniciátorů, student práv Matěj Chytil. Studenti s transparenty a hesly jako „Opravte Kyselku“ se nepovažují za typické aktivisty. „Oslovili jsme mattonku předtím, než jsme kampaň rozjeli, představili jsme jim základní formáty akcí a každé další kolo jim dopředu ukážeme, protože náš zájem není napadat firmu, ani kazit jim byznys. Náš zájem je přimět je, aby opravili, co opravit mají, a to není povinnost navíc,“ uvedl Chytil.

Na akci se objevil ředitel KMV Alessandro Pasquale, který se studenty živě diskutoval. „Dosud existuje pouze jedna společnost, která se hlásí k tomu, že pro Kyselku něco udělá, a to jsou KMV. Nikdo jiný to neudělá,“ upozornil Pasquale. Se studenty bude prý rád spolupracovat, pokud jim půjde o stejnou věc - opravu Kyselky. KMV už letos vyčlenila na opravy dvou objektů v Kyselce 60 milionů korun. Žádost o zahájení rekonstrukce leží od listopadu na Národním památkovém ústavu v Lokti, uvedl Pasquale.

Studenti chtějí v akcích pokračovat i v dalších dnech. Ještě dnes chtějí u silnice z Prahy na Mladou Boleslav instalovat na jeden z obřích billboardů černého orla, symbolu Mattoni, transparent Opravte Kyselku.

Ve videospotech na internetu pak budou hudebník David Koller, gymnastka Věra Čáslavská, architekt David Vávra nebo výtvarník David Černý lákat veřejnost, aby se o problém Kyselky zajímala. V plánu je i módní fotosérie nasnímaná přímo v prostorách zdevastovaných lázeňských objektů. Objevit se má také nelichotivá reklama na nápoje z produkce KMV.

Za nedostatečnou péči o některé památkové objekty v Kyselce dostala firma KMV na počátku roku pokutu 1,8 milionu korun od karlovarského magistrátu; krajský úřad ji potvrdil, firma se chce bránit soudně.

KMV tvrdí, že vlastní pouze menší části zdevastovaných budov, za ostatní nenesou žádnou odpovědnost a jejich podnikání na stav objektů nemělo žádný vliv. Podle aktivistů ale KMV a firmy, s nimiž je personálně propojená, vlastní prakticky všechny budovy a pozemky v bývalých lázních, a jsou tak odpovědné i za jejich devastaci.

Na zchátralé památky v západočeské Kyselce upozorňovala nedávno fotografická kampaň na pražských tramvajích. Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASKORD) polepilo tři tramvajové vozy snímky zdevastovaného Löschnerova paláce s nápisem „Zde se těží minerálka Mattoni“. Městský soud v Praze po stížnosti KMV ale rozhodl, že na tramvajích být nesmějí. Mohly prý vyvolat dojem, že minerálka se těží přímo v tomto místě, což není pravda.