Americký minimalista Philip Glass zaplní Ostravské dny svou hudbou

Ostrava - Jeden z nejvýznamnějších skladatelů soudobé vážné hudby, pianista Philip Glass přijede příští rok do Ostravy. Představitel americké minimalistické školy se zúčastní festivalu Ostravské dny nové hudby jako lektor i jako umělec.

Glass se v moravskoslezské metropoli předvede ve dvou rolích. „Jednak jako lektor, dále pak jako umělec. Sám zahraje některé své skladby,“ prozradila koordinátorka projektu Kristýna Zelinská s tím, že o jeho účasti jednali pořadatelé už čtyři roky. Poslední dva roky pak jednání byla intenzivní. „Bude to jednoznačně největší hvězda soudobé hudby, se kterou spolupracujeme. Dosud jsme měli problém najít vhodný termín,“ podotkla.

Místem jediného Glassova vystoupení bude pravdědobně Multifunkční aula Gong v bývalém plynojemu v Dolní oblasti Vítkovice. Zahraje s přestávkami pětihodinovou skladbu Music in 12 Parts. „Pozvání do Ostravy umělec přijal s nadšením. Se svým souborem Philip Glass Ensemble bude hrát stěžejní dílo rané tvorby. Tato skladba vznikla v letech 1971 až 1974 v prostředí newyorské avantgardy, které je historicky označeno jako Donwntown scene,“ doplnila Zelinská.

Podle ní soubor zahraje skladbu celou. „Určitě ale s přestávkami,“ upozornila. U soudobé vážné hudby takto dlouhé skladby a koncertní vystoupení nejou neobvyklé. „Už jsme měli jeden koncert, který trval sedm hodin. Od pěti hodin odpoledne do půlnoci. Byly přestávky a lidé bez problémů vydrželi,“ podotkla.

Podrobnosti vystoupení a dalšího účinkování na ostravské akci pořadatelé nyní dolaďují v USA. Společně s Glassem do Ostravy dorazí mimo jiné skladatel, flétnista a saxofonista Jon Gibson a sopranistka a skladatelka Lisa Bielawaová.

Ostravské dny nové hudby se uskuteční od 12. do 31. srpna 2013. Dříve se čeští posluchači s Glassovou tvorbou mohou seznámit například v Divadle J. K. Tyla v Plzni, které těsně před prázdninami jako poslední premiéru sezony zařadilo na repertoár jeho komorní operu V kárném táboře.

Philip Glass se narodil v roce 1937. Tento americký hudební skladatel patří společně se Stevem Reichem, Terrym Rileyem, Johnem Adamsem a Michaelem Nymanem k nejznámějším současným minimalistickým skladatelům. Od 70. let ve svých skladbách používá prvky jako ostinátní opakování současně znějících motivů odlišných délek, vytvářející polyrytmickou strukturu, nebo aditivní princip - postupné prodlužování nebo zkracování frází, měnící rytmický a melodický obsah.

K jeho skladbám z raného období patří Music in Fifths, Music in Similar Motion, Music With Changing Parts, Music In Twelve Parts, Northstar a opera Einstein na pláži. Jeho pozdější tvorba zahrnuje hudbu komorní, orchestrální, vokální, operní, scénickou i filmovou. Mezi jeho nejznámější díla patří hudba k filmům Hodiny nebo Kundun.