Ve Zlíně to vře. Filmový festival se blíží

Zlín – Přípravy na letošní Zlínský filmový festival pro děti a mládež vrcholí. Oslavy filmu vypuknou totiž již za deset dní. Ačkoliv pořadatelé musí pracovat se snížením finančním rozpočtem, čísla hovoří pozitivně. Organizátoři promítnou celkem 248 snímků ze 49 zemí, z toho 115 premiér. A 13 z nich bude dokonce celosvětových.

O třetinu menší rozpočet asi nepotěšil nikoho z pořadatelů, návštěvníků by se však škrty nijak dotknout neměly. Tak alespoň slibuje umělecký ředitel festivalu Petr Koliha. „Šíře i kvalita filmového a doprovodného programu zůstala na standardní úrovni minulých ročníků. Šetřilo se na štábu, dopravě, hotelech,“ vysvětlil. 

I tak mají ale filmové slavnosti dost podporovatelů. Stát uvolnil Zlínu 9 milionů Kč, další finance festival čerpal z evropských fondů, magistrátu nebo z kraje. Zlínští očekávají každoroční nárůst tržeb, který je dvakrát větší než v běžné dny. 

Hlavním tématem budou letos snímky z irské kinematografie. Irové mimo jiné zasednou i do poroty a největší událostní má být příjezd herečky Marie Doyle Kennedyové. Ta zároveň zazpívá před projekcí filmu The Commitments, v němž ztvárnila jednu z rolí. Samotný 52. ročník však zahájí film Já a Eliot režiséra Fintana Conollyho. 

Výstava filmových klapek
Zdroj: Němec Zdeněk/ČTK

Co by to bylo za festival, kdyby se nesoutěžilo? Chystá se opět tradiční zápolení v kategorii nejlepšího hraného filmu pro děti a mládež. Podle zvyklostí se ale mohou návštěvníci těšit i na další aktivity v podobě hudební produkce, tanečních představení či fotografických výstav. Nesmí chybět ani oblíbená výstava filmových klapek a jejich následná dražba. 

V průběhu akce zlínští složí poctu výtvarníkovi Jiřímu Trnkovi, skladateli Zdeňku Liškovi či režisérovi Zdeňku Sirovému. Za necelý měsíc po události oslaví narozeniny scénáristka a prozaička Markéta Zinnerová, které na festivalu vzdají hold její přátelé. 

Filmový svátek začne ve Zlíně 27. května a finální klapka cvakne 3. června. Některá promítání proběhnou i v přilehlých moravských městech.