Petr Janda jede dál

Praha - Petr Janda právě oslavil 70 let, zároveň se svou skupinou Olympic slaví 50 let od založení, ačkoli v datu určení je trochu zmatek. Petr Janda je jednou z žijících legend české populární hudby. První jeho působení bylo ve skupině Sputnici, kde začínal hrát s kytarou v roce 1959. Pak hrál ve skupině Big Beat Quintet (čili B.B.Q.), kde byli jeho partnery Pavel Chrastina a Jan Antonín Pacák. Od roku 1963 hrál v kapele Olympic ve stejnojmenném klubu v Praze, který byl ve Spálené ulici.

O datu vzniku skupiny Olympic její frontman říká: „Já jsem do Olympicu přišel v roce 1963, to se ještě jmenoval Karkulka. Ale kapela hrála už určitě minimálně rok předtím. Takže některé prameny uvádějí jako rok založení 1962. Abychom vyhověli oběma stranám, těm, kteří si myslí, že jsme vznikli v roce 1962, i těm, kteří si myslí že v roce 1963, tak oslavu uděláme na přelomu roku 2012 a 2013.“ 

Některé statistiky uvádějí, jak podotkl Janda v pořadu ČT24 Hyde Park, že kapela v různém složení odehrála za celou dobu svého trvání 9 000 koncertů, kytar vystřídal okolo dvaceti a spoluhráčů asi 15. Chuť hrát ovšem neztratil.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

„Pokud člověk přičichne k muzice a stane se to pro něj drogou, tak je jediná jeho touha hrát, něco ukázat, všem to natřít, vydat dobrou desku, mít úspěch, užívat si ho. Takže já jsem šel do muziky se strašnou touhou ukázat, že jsem dobrej. A hlavně ukázat strašlivou chuť. A mě to vůbec nepustilo. Já už to, že jsem dobrej, nemusím ukazovat, protože v tomhle věku těžko někomu budu něco dokazovat, ale ta chuť hrát mě vůbec nepřešla. Dalo by se dokonce říct naopak. Já kromě Olympicu mám několik hudebních aktivit. Za prvé učím na Konzervatoři Jaroslava Ježka, za druhé mám přes léto ještě jednu kapelu na venkově, které říkáme Souseďanka a jezdíme s ní hrát po hospodách. Pak mám ještě jednu mezinárodní kapelu, které říkáme Tarantula, a loni jsem byl sám na takovém turníčku v Austrálii, letos zase v Americe, naučil jsem se určitý program. Prostě jak můžu, tak hraju a strašně mě to baví.“

Zahájení koncertní série Olympic retro v pražské Malostranské besedě (březen 2011)
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Ze své tvorby si podle svých slov nejvíce cení písně Otázky. „To je skladba, která přišla v pravý čas a obsahuje zřetelný podtext. Vznikla v roce 1969 a je tam určité zamyšlení, bylo mi tehdy 27 let a dalo by se říct, že jsem se už stával chlapem. Začínal jsem uvažovat o věcech už jinak, než rozevlátě jako v Ptáku Rosomákovi či Želvě.“

Vydání alba považuje Janda stále za jakýsi mezník v životě kapely, i když v současné době se situace pro hudebníky značně zkomplikovala. „Deska je jediný dokument, který vznikne, zůstane trvale zaznamenán a ukazuje, jak na tom kapela v určité době byla, co dělala. Donedávna platilo, že deska byla zásadní. Dneska, kdy se desky téměř neprodávají a všichni si dělají desky vlastní, tak už to trochu ztratilo smysl a desku si může vydat kdokoli. Exkluzivita vydání desky se tím setřela,“ upozorňuje hudebník.

Petr Janda se jako sólový zpěvák v letech 1974–1976 umístil v anketě Zlatý slavík časopisu Mladý svět na 8.–10. místě. Ještě lépe se umisťovala skupina Olympic, jím vedená. Skupina Olympic v této tehdy velmi populární anketě dokonce dosáhla trojnásobného vítězství v letech 1981–1983. V letech 1996–1998 vyhrála skupina Olympic Českého slavíka.

Před rokem 1989 napsal pár písní na tzv. objednávku, a také podepsal Antichartu. Dnes otevřeně říká, že se za to stydí, ale čistě z existenčního hlediska to tehdy udělal a už se s tím nedá nic dělat. Naproti tomu za svou podporu ODS se nikdy nestyděl a své pravicové myšlení si dodnes zachoval.

V letech 1992-1997 byl Petr Janda předsedou výboru Ochranného svazu autorského (OSA).

V roce 2004 neúspěšně kandidoval do Senátu v obvodě Kutná Hora jako nestraník za hnutí Nezávislí.

Rodina:

V roce 1966 se Petr Janda poprvé oženil. V roce 1967 se narodil syn Petr a 13. dubna 1974 dcera Marta, která se později proslavila jako zpěvačka německé kapely Die Happy. Jeho manželka Jana zemřela v roce 1991 na rakovinu vaječníků. Synovi Petrovi byl diagnostikován rakovinový nádor na mozku a po jedenácti letech těžkých bojů s nemocí i on zemřel. Toto kruté období mu pomohla překonat hlavně hudba a také nový vztah s o 27 let mladší Martinou, kterou si o rok později vzal. Záhy se jim narodila dcera Eliška. Toto manželství však nevydrželo.

Petr Janda v současné době žije ve svém domě v Hradci v Posázaví se svou, v pořadí třetí manželkou Alicí, se kterou má další dceru Anežku.