Roman Polanski tančí se Sharon Tate na Plese upírů

Pronikaje do samého srdce Transylvánie, netuší profesor Abronsius, jak blízko je svého cíle. V zájmu tajemných zkoumání cestuje už mnoho let napříč střední Evropou v doprovodu svého jediného žáka Alfréda. Učenec a vědec, jehož génia svět nedocenil, vložil své tělo i duši na oltář posvátného poslání: poznání a studia upírů. Film Ples upírů, který natočil polský režisér Roman Polanski, sledujte v pondělí 7. května od 20:50 na ČT2 v rámci cyklu Velikáni filmu.

Po příjezdu do horské krčmy, jejíž stěny a trámy jsou přímo ověnčeny česnekem, se zdá, že profesor a Alfréd nalezli místo, které hledali. Existence blízkého starého hradu hraběte Krolocka domněnky jen potvrdila. Krolock je samozřejmě obměnou hraběte Orlocka, nemrtvého z klasického filmu Friedricha W. Murnaua Nosferatu, symfonie hrůzy (1922). 

Parodii na upírské horory natočil režisér Roman Polanski podle vlastního scénáře (na němž se podílel s Gérardem Brachem) a sám si v ní zahrál roli Alfréda. Využil v ní všech atributů klasických hororů, z nichž si ovšem dokázal chytrým a kultivovaným způsobem dělat legraci.

Groteska - mezi hrůzou a komedií

V době svého vzniku (1966) balancoval film na hranici mezi hrůzou a komedií, dnes jej již samozřejmě vnímáme spíše jako svého druhu mistrovskou grotesku. Roli krásné Sáry, o jejíž záchranu se naši dva hrdinové pokoušejí, hrála Sharon Tateová, pozdější Polanského manželka, která byla roku 1969 v Hollywoodu zavražděna skupinou mladých fanatiků.

Roman Polanski, polský režisér, herec a producent, mezi jehož nejznámější a nejcennější filmy patří Čínská čtvrť, Tess nebo Pianista, se narodil jako Rajmund Roman Liebling v Paříži v polsko-židovské rodině a roku 1937 se s ní přestěhoval do Krakova. Za 2. světové války jeho rodiče deportovali do koncentračních táborů a Polanski žil v krakovském ghettu a později se ukrýval v nedaleké vesnici. V tomto těžkém období mu právě filmy pomáhaly uniknout z pocitů úzkosti a beznaděje.

Po válce se věnoval herectví a v roce 1954 začal studovat režii na filmové škole v Lodži. Ve škole zazářil díky svým zdařilým krátkometrážním snímkům jako např. Morderstwo, Usmiech zedbiczny, Lampa nebo absolventskému filmu Když padají andělé.

Nůž ve vodě otevřel dveře do světa

Jeho prvním dlouhometrážním filmem bylo v roce 1962 psychologické drama Nůž ve vodě, které sklidilo obrovský úspěch především v zahraničí, bylo nominováno na Oscara a otevřelo mu dveře do světa. Mezinárodní význam mu přinesl o tři roky později film oceněný Stříbrným medvědem na MFF v Berlíně s názvem Hnus – hororová studie mentálního rozpadu osobnosti dívky zatížené sexuálními zábranami.

Ples upírů / Ferdy Mayne
Zdroj: ČT24/ČT

Celosvětové uznání si Polanski získal především oscarovými snímky Čínská čtvrť s Jackem Nicholsonem v hlavní roli soukromého detektiva, který zabředne do spletité sítě osobních a politických skandálů, filmem Tess o životním osudu mladé dívky a snímkem Pianista z roku 2002, vyprávějícím o údělu Žida Wladyslawa Szpilmana (Adrien Brody) a jeho rodiny v nacisty okupované Varšavě.

Roman Polanski byl nejprve ženatý s herečkou Barbarou Kwiatkowskou, poté s americkou herečkou Sharon Tateovou. Ta byla roku 1969 v těhotenství zavražděna Mansonovým sektářským gangem, což Polanskiho načas vyřadilo z aktivní činnosti. Od roku 1989 žije Roman Polanski v manželství s francouzskou herečkou a modelkou Emmanuelle Seignerovou, s níž má dvě děti. V minulosti čelil obvinění ze sexuálního obtěžování a znásilnění.

Ukázka z filmu Ples upírů (zdroj: ČT24)

Ples upírů (Fearless Vampire Killers) - Britsko-americká filmová parodie na klasické horory (1966). Režie: Roman Polanski. Hrají: J. MacGowran, R. Polanski, S. Tateová, F. Mayne, I. Quarrier a další. 93 minut, 1966.

Vydáno pod