Reynolds v Praze představí domy z odpadků

Praha – Nejslavnější architekt zpracovávající nepotřebné věci a zároveň průkopník využití odpadu Michael Reynolds v Praze osobně představí novou výstavu. Jeho „zemělodě“ vyrostou v Galerii Jaroslava Fragnera a návštěvníci si je budou moci prohlédnout do půlky června. Pokud vše dobře dopadne, obdobná stavba vyroste i v pražské Troji.

Američan Reynolds je jedním z inovátorů, kteří ke své tvorbě využívají plechovky od piva, píchlé pneumatiky nebo igelitové tašky. Z věcí, jež už lidé považují za nevyužitelné, poté staví soběstačná obydlí nezávislá na běžných neobnovitelných zdrojích energie. Simulace jeho staveb tak dokonale prezentuje využití odpadu v praxi. Zemělodě jsou plně funkční a disponují všemi věcmi, které moderní člověk potřebuje. A to vše samozřejmě v neotřelém designovém provedení. 

Cílem výstavy je tedy příchozím ukázat, že lze vystavět objekty, jejichž dopad bude mít nulový vliv na životní prostředí. Po přehlídce v hlavním městě bude s prezentacemi pokračovat i na Moravě, odkud se vypraví do dalších evropských států. Galerie však návštěvníkům mimo samotné exhibice nabídne projekce vzdělávacích filmů, které vznikly v Reynoldsově ateliéru. Tyto snímky budou Praze prezentovány poprvé. 

I když měl „biotekt“ opletačky s americkou byrokacií, jeho nápady byly nakonec doceněny. Téměř čtyři desítky let už totiž buduje svá nezvyklá obydlí v poušti Nového Mexika, na což dostal stavební povolení jako první na světě. V posledních letech si jeho umění začaly žádat i další země, protože výhodou těchto projektů je fakt, že se dají postavit prakticky kdekoliv, kde svítí slunce. Michael Reynolds tak navíc začíná sbírat i státní zakázky. 

Mezi žadateli o jeho výstavby je i Praha, respektive botanická zahrada v Troji. Právě tam by totiž magistrát chtěl v budoucnu umístit první zeměloď. 

Architekt ale nenavštíví Česko poprvé, svou premiéru si odbyl již loni. V roce 2008 se v rámci MF Filmového festivalui v Karlových Varech promítal dokumentární film s názvem Architekt odpadu, jenž podrobně ukazuje Reynoldsův život i jeho zapálení. Snímek získal mnoho ocenění, mezi nejvýznamnější ale patří dvě ocenění Ekofilmu z roku 2009.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)