Šedá chce „londýnské“ Bedřichovice sledovat dál

Bedřichovice/Londýn - Společné focení obyvatel Bedřichovic na Brněnsku završilo první část projektu výtvarnice Kateřiny Šedé. Ta loni v září obec přestěhovala na jeden den do Londýna. Místní si dále rozdělili obrazy své vesnice, které podle fotografií ztvárnilo osmdesát anglických malířů. Nebývalý zájem o Bedřichovice zapříčinil projekt výtvarnice Kateřiny Šedé „Od nevidím do nevidím / From Morning till Night“ (přestěhování Bedřichovic do Londýna) pro slavnou londýnskou galerii Tate modern.

Performance se uskutečnila v prostoru, který velikostí odpovídal katastrálnímu území Bedřichovic, mezi budovu galerie Tate Modern a katedrálou Sv. Pavla. Kromě osmdesáti obyvatel Bedřichovic se do akce zapojili umělci a dobrovolníci z Velké Británie. Obyvatelé Bedřichovic se na vymezeném prostoru „své obce“ jeden den chovali jako doma a fingovali tak středoevropskou vesnici v srdci jedné z největších světových metropolí.

Která dědina se může pochlubit tolika obrázky?

Kolem pomyslných hranic obce se rozmístila osmdesátka anglických výtvarníků, kteří podle fotek přenášeli Bedřichovice na plátno. Vzniklé obrazy si nyní obyvatelé mezi sebe rozdělili. Většina z nich sáhla po malbách, na kterých malíři zvěčnili právě jejich dům. „Obrázky jsou nádherné. Která dědina se může pochlubit tolika obrázky ze svého místa?“ směje se Dagmar Suchá, obyvatelka Bedřichovic.

Všechny obrazy se opět střetnou v bedřichovickém kulturním domě při výstavě, která proběhne na konci května při příležitosti místních hodů. Výlet do Londýna Bedřichovické stmelil – teprve za hranicemi opravdu poznali svou obec i sebe navzájem. „Já jsem tam viděl některé lidi, které jsem v životě neviděl. Takže se tam někteří poznali,“ říká Richard Straka.

Režisér Jan Gogola mladší ve spolupráci s Českou televizí již připravuje o projektu celovečerní dokumentární film. Premiéra se chystá na podzim 2012. Vzpomínkami na Londýn však projekt nekončí. Kateřina Šedá chce s bedřichovickými spolupracovat dál. Podrobnosti zatím tají. „Měla by to být pětiletá akce. Nevím, jestli se podaří. Zajímá mě tu obec sledovat z delšího hlediska, to znamená, že se chystám je fotografovat každý rok,“ prozradila.

Kateřina Šedá (*1977, Brno) je česká výtvarnice. Studovala na pražské AVU. Zabývá se především konceptuálním uměním a happeningy. Roku 2005 obdržela Cenu Jindřicha Chalupeckého za projekt Je to jedno. V roce 2007 její akce Každej pes, jiná ves upoutala pozornost přehlídky Documenta 12 v německém Kasselu.

Reportáž Zuzany Neuvirtové (zdroj: ČT24)