V Alphaville se nesmíte ptát proč…

Láska je zde zakázána, a spolu s ní všechny emoce a přesahy exaktního myšlení. To všechno ve „vyšším zájmu“. Lidé zde neznají minulost ani budoucnost, čas je redukován jen a pouze na přítomnost. Do tajemného města Alphaville zve režisér Jean-Luc Godard i diváky České televize. V rámci cyklu Velikáni filmu uvidíte snímek dnes od 21:00 na programu ČT2.

Vědecko-fantastické podobenství natočil francouzský režisér v roce 1965, nedlouho po snímku Pohrdání s Brigitte Bardotovou v hlavní roli. Ve filmu Alphaville do ní obsadil nepříliš známého Eddieho Constantina, podle Godarda jediného herce s vizáží marťana. Opět se k němu vrátil ve svém snímku Německo devět nula.

Alphaville je hlavním městem galaxie, z něhož vše řídí superpočítač Alpha 60. Čas se zde omezuje pouze na současnost, spojení s minulostí bylo zničeno profesorem Vonbraunem. Ve městě mohou existovat pouze jedinci prokazující logické jednání. V Alphaville jsou také zakázána abstraktní slova. Do města přijíždí tajný agent Lemmy Caution, aby v zapalovači přinesl onen prométheovský oheň v poznání minulosti a poezie, který by zničil toto technokratické přežívání.

Inspirací k filmu Alphaville byla pro Godarda básnická sbírka „Město bolesti“ Paula Eluarda, jenž píše: „Čas hovoří slovy, jako je láska“. „Film Alphaville je označován jako sci-fi, ale jak sám Godard říká, nechce točit filmy o budoucnosti, točí současnost,“ podotýká dramaturgyně Zuzana Kopečková.

Legenda francouzské Nové vlny začátku 60. let a enfant terrible světové kinematografie Jean-Luc Godard ve svých filmových počinech rád experimentuje s filmovou formou, často provokuje a kritizuje moderní životní styl narušováním nejrůznějších konvencí. Experimentální forma koresponduje se společensky nonkonformním obsahem většiny jeho kontroverzních snímků.

Námětem Godardových snímků bývá povětšinou samotná kinematografie a její způsob zobrazování věcí. „Tato generace režisérů Nové vlny byli cinefilové, měli velikou znalost světové kinematografie a zároveň byli významně spjati se současnou kulturou,“ doplňuje ke Godardově tvorbě Kopečková.

Francouzský režisér, jenž je považován za znovu-vynálezce moderní filmové řeči, je podepsán například pod snímky Bláznivý Petříček, Daleko od Vietnamu, U konce s dechem, Pohrdání a mnoha dalších. Černobílý film Alphaville vtahuje diváka především svou zvláštní poetikou.

Ukázka z filmu Alphaville (zdroj: ČT24)

Alphaville (1965) - Hrají: E. Constantine, A. Karinová, A. Tamiroff a další. Scénář a režie: Jean-Luc Godard. Ve francouzském znění s titulky.