Čtyři slunce Bohdana Slámy zasvítila na Sundance

Park City – Nový film Bohdana Slámy Čtyři slunce si odbyl světovou premiéru na prestižním filmovém festivalu Sundance. Film, na jehož vzniku se koprodukčně podílela i Česká televize, zařadili organizátoři jako vůbec první český snímek do světové soutěže této americké přehlídky. Světová premiéra Slámova filmů se u diváků setkala s úspěchem, rozhodující ale budou kritiky v odborných časopisech.

„Je to jeden z těch filmů, které vám dávají pocit skutečného života, ale má i mnoho jiných, filmových kvalit. Myslím, že ten film je skvělý,“ hodnotil Slámovu novinku programový ředitel festivalu John Nein.

Slámova filmová tvorba se stále točí okolo jednoho ústředního tématu. Ať už ve Štěstí, Venkovském učiteli anebo nyní ve Čtyřech sluncích hledá odpověď na otázku, jak najít na světě své přirozené místo, kam patříme a kam se naopak vydávat nesmíme. „Všechny ty filmy, když se podívám zpátky, jsou o tom, aby se lidi pokoušeli řešit vztahové boláky. Jsme pak šťastní, když se jim to podaří, a nešťastní, když ne,“ zhodnotil své filmy pro ČT režisér Sláma.

Herečka Aňa Geislerová:

„Každý ví, kde má prostě být. Možná to popírá, možná si lže, možná zkouší nějaká jiná místa, ale nakonec, myslím, všichni dobře víme, že to místo tam někde je a tam patříme.“