Rok Boženy Němcové připomenou desítky akcí

Česká Skalice (Náchodsko) - Letošní 150. výročí úmrtí spisovatelky Boženy Němcové připomene celoroční program, který dnes začal v České Skalici na Náchodsku. Radnice i památkáři plánují desítky akcí ve městě, na zámku v Ratibořicích i v Babiččině údolí. V sobotu bude u hrobu v Praze na Vyšehradě pietní shromáždění.

Rok Boženy Němcové vyhlásili českoskaličtí radní. „Její jméno je trvale spjato s městem Česká Skalice, kde prožila své mládí a dětství. Zdejší prostředí formulovalo její osobnost, vztah k lidem i kraji. Barunka žila v Ratibořicích a do České Skalice chodila do školy,“ uvedl Jan Holý z českoskalické radnice.

Na zámku v Ratibořicích bude k této příležitosti vystaven nejnovější exponát, busta spisovatelky od sochaře Josefa Nálepy. Návštěvníci ji poprvé uvidí poslední březnový den, kdy tu začne sezona. „Byla velice nevšední ženou té doby, protože byla i veřejně známá díky své literární činnosti, tak se stala ikonou ženské emancipace,“ doplnil k osobnosti Němcové kastelán ratibořického zámku Ivan Češka.

Olga Sommerová o Boženě Němcové

„Představuji si, že kdyby tady dnes mezi nás přišla, tak se okamžitě zorientuje, okamžitě pochopí společensko-politickou situaci, budeme si povídat o ekologii a o mužích… Tím je pro mě právě Božena věčná, nesmrtelná hvězda.“

Součástí Roku Boženy Němcové v České Skalici a okolí budou akce pro děti, například v březnu budou děti z mateřských škol malovat pohádky a portrét spisovatelky. V květnu bude pokřtěna kniha nazvaná Babiččino údolí Boženy Němcové aneb Babička Antonína Moskalyka. V prvních červnových dnech budou moci návštěvníci na Starém Bělidle a v nedalekém mlýně potkat Barunku, babičku a další postavy z nejznámější knížky Boženy Němcové.

  • Božena Němcová / Babička zdroj: ČT24
  • Razítko s podobiznou Boženy Němcové zdroj: ČT24

V září se uskuteční výstava květin, které spisovatelka milovala - jiřin. V říjnu bude vysazený strom Boženy Němcové. „To jsou slavnosti, které se konaly už za Boženy Němcové, ona se jich sama minimálně dvakrát účastnila,“ doplnil Holý. Na zámku v Ratibořicích se budou s návštěvníky po celý rok loučit vzpomínkovým razítkem s podobiznou spisovatelky.

Božena Němcová se narodila zřejmě 4. února 1820 ve Vídni, dětství prožila v Ratibořicích u České Skalice. Nejslavnějším dílem spisovatelky je kniha Babička, kterou vydala v roce 1855 a kromě vlastního dětství v Ratibořicích v ní líčí i venkovské zvyky. Němcová zemřela 21. ledna 1862 v Praze ve věku nedožitých 42 let.