Kritici ocení filmy, které si zaslouží pozornost

Praha – Sedm nejlepších českých hraných titulů z celkem 25, které měly v loňském roce distribuční premiéru, a tři dokumenty z 21 snímků se dostalo do finále Cen české filmové kritiky. Ocenění, která mají doplňovat České lvy, nikoli se vůči nim vymezovat, se budou předávat v sobotu večer. Ceremoniál druhého ročníku v přímém přenosu od 21:00 odvysílá ČT2, sledovat jej zájemci budou moci také na webu ČT24.

„Ceny Český lev naprosto respektujeme, ale podobně jako v Americe má Česká filmová a televizní akademie Českého lva a novináři mají Ceny české filmové kritiky. Ve Spojených státech jsou to Oscary akademické ceny a potom novinářské Zlaté globy, které se mimochodem udílejí tuto neděli,“ objasnila vztah dvou filmových ocenění Irena Zemanová, redaktorka časopisu Forbes a členka výboru cen kritiků.

Jak už s názvu ocenění vyplývá, udělují jej čeští kritici a publicisté. Nominace – v nichž májí mimochodem výrazné zastoupení koprodukční snímky České televize – byly oznámeny v polovině prosince. Zveřejněny jsou spolu s dvěma koly hlasování na stránkách cen.

„Dost často jsou to filmy, které neměly takovou mediální pozornost nebo kampaň jako filmy jiné, ale podle nás, filmových kritiků, si tu pozornost zaslouží,“ uvedla k nominovaným Irena Zemanová.

Nejvíce - osm - nominací má drama Robersta Sedláčka Rodina je základ státu. O jednu méně režijní hraný debut Zdeňka Jiráského a překvapení konce roku Poupata. Pět nominací má Hřebejkova a Jarchovského Nevinnost. Se stejným počtem nominací vstoupil do druhého kola hlasování debutující Tomáš Luňák a jeho snímek Alois Nebel. Česká filmová a televizní akademie vyslala tento film do boje o nominace na Oscary.

Tři naděje na ceny kritiky má scenáristický a režijní debut Václava Kadrnky Osmdesát dopisů, který zaujal už na Berlinale. Se dvěma nominacemi vstoupil do finále slovensko-český film Dům Zuzany Liové. Také ten měl mezinárodní premiéru na Berlinale. Pouze jedinou nominaci za herecký výkon Ondřeje Sokola v roli homosexuálního přítele hlavní hrdinky získala romantická komedie Alice Nellis Perfect Days.

Z dokumentů mají naději na cenu Vše pro dobro světa a Nošovic Víta Klusáka, Divadlo Svoboda Jakuba Hejny a Pod sluncem tma Martina Marečka, který už s ním zvítězil na festivalu v Jihlavě.

Při slavnostním ceremoniálu budou oceněny nejen nejlepší filmové počiny roku 2011, ale také herecké výkony nebo mistrovství v různých filmařských profesích. „Máme jedenáct kategorií, ta jedenáctá je takový bonus – objev roku, kterým kritici upozorňují na zajímavé talenty. Může ji dostat kdokoli – režisér, scenárista, herec, může ji dostat i samotný film,“ doplnila Zemanová.

Ondřej Vetchý ve filmu Nevinnost
Zdroj: ČT24/Bontonfilm

Moderátorem vyhlašovacího večera bude Ondřej Vetchý, ocenění předají vítězům například Zdeněk Svěrák, Petr Hapka nebo Eva Zaoralová. Během večera zazní například v podání skupiny Umakart speciální verze skladby Stínohry z filmu Alois Nebel. Připomenuty budou devadesátiny významného českého skladatele filmové hudby Zdeňka Lišky.