ČT přivezla do Jihlavy jeden celý den

Jihlava – Dvacet čtyři hodin všedního dne zachycuje dokumentární pásmo, které zahájilo 25. října Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě. Snímek s názvem 24 vznikl v brněnském studiu České televize, která je už poněkolikáté hlavním mediálním partnerem přehlídky.

Projekt 24 vytvořilo dvacet čtyři českých dokumentaristů – každý se „ujal“ jedné hodiny dne, o níž natočil dvouminutový dokument. Na natáčení snímku - který je svým zaměřením podobný mnohem rozsáhlejším projektům jako Život v jednom dni nebo Jeden den na Zemi – se podíleli Helena Třeštíková, Jan Němec, Jiří Krejčík, Olga Sommerová, Vít Janeček, Robert Sedláček nebo Linda Jablonská. Režisérkou projektu je Kamila Zlatušková.

Rozhovor s Kamilou Zlatuškovou a ukázka z filmu (zdroj: ČT24)

„Chtěli jsme vytvořit prostor, v němž se společně sejdou osobnosti filmové režie, kteří dnes představují vynikající značku s názvem český dokument,“ vysvětlil dramaturg Dušan Mulíček. Režiséři mohli natočit jakýkoli námět ve „své“ hodině, podmínkou byla dvouminutová stopáž výsledného dokumentu.

"Čtyřiadvacet různých vidění světa kolem nás, stejný počet filmařských rukopisů, to je také velké téma dokumentárního pásma 24,„ poznamenal dramaturg. Výsledná mozaika zachycuje dění na diskotéce, v nemocnici, v továrně, v synagoze, v lidském jícnu i v akváriu. “Rádi bychom v podobných hravých projektech v brněnském Centru publicistiky a dokumentu pokračovali," přislíbil Mulíček.

15. ročník festival dokumentů v Jihlavě se koná od 25. do 30. října, návštěvníci budou mít možnost zhlédnout i další snímky z tvorby České televize, například filmový román Karla Vachka Tmář a jeho rod, dokumentární road movie Filipa Remundy Epochální výlet pana Třísky do Ruska či portrét Fotograf Josef Koudelka.

ČT také bude mimoto o festivalovém dění informovat prostřednictvím televizního deníku Z Jihlavy do hlavy a také odvysílá v přímém přenosu závěrečný ceremoniál (29. 10. ve 20:00). Do Jihlavy diváky navíc zavede i webový speciál.