Pasta v Peep Show

Praha – Pastova graffiti vídají chodci v pražských ulicích už od 90. let, mezi tím v jeho uměleckém životopise přibyl také street art, nejrůznější objekty a malby na plátně. Do konce října vystavuje Pasta Oner (občanským jménem Zdeněk Řanda) své práce na první samostatné výstavě v The Chemistry Gallery v Praze.

Název výstavy Peep Show – ač se to možná nezdá na první pohled – odkazuje ke street artu. Vždyť co je oboje jiného než rychlá pouliční zábava pro anonymní kolemjdoucí, upozorňuje v doprovodném textu k výstavě Martina Overstreet.

Pastova vystavovaná tvorba je ale také inspirována reklamou a pop artem. „Pro mě v první řadě rezonuje to, co nejspíš pro většinu lidí: lehké erotično, něco mírně lechtivého, pro někoho možná i něco trošičku bulvární nebo trošičku taxikářské až vekslácké. Vystihuje spoustu věcí a nálad, které v životě rád pozoruji a interpretuji,“ poznamenal k výstavě Pasta.

Od graffiti přešel plynule k street artu před deseti lety, kdy se v pražských ulicích poprvé objevila jeho okřídlená zubní pasta. V roce 2003 se částečně přesunul i do galerie na řadu kolektivních výstav. Že je jeho tvorba ceněná, dokazuje i to, jak jeho díla mizí z pražských ulic.

První samostatné výstavě, která je nyní k vidění v The Chemistry Gallery, předcházel úspěch na společné výstavě street artu v pražském DOX. Do Centra současného umění se expozice s názvem Metropolis přesunula z českého pavilonu na EXPO v Šanhgaji.