Čapkovy kapsy: mladí filmaři rozdýchávají klasiku

Dvanácti filmovými adaptacemi povídek Karla Čapka potěší milovníky díla tohoto českého spisovatele nový cyklus České televize. „Vdechnout život klasice“ se jeho tvůrci pokusili spojením zkušených scenáristů a herců s nejmladší generací filmařů. Vždy po třech povídkách z Čapkovy kapsy, jak se projekt jmenuje, si diváci budou moci „přečíst“ v neděli od 4. do 25. září na ČT1 a ČT HD.

Nápad se zrodil na konci roku 2009, kdy od smrti Karla Čapka uplynulo 70 let. Autoři Ivan Klíma, Věra a Václav Šaškovi, Karel Čabrádek a Martin Šafránek si vybrali každý tři Povídky z jedné a druhé kapsy a zpracovali je do podoby televizního scénáře. Pro jeho natočení oslovila Česká televize absolventy filmových škol. „Viděli jsme mnoho filmů začínajících filmařů a příležitost dostali ti nejlepší,“ uvedl šéfdramaturg ČT Ivan Hubač.

Každý režisér si také mohl přizvat ke spolupráci jednoho kolegu. Do rolí ale byli obsazeni zkušení herci, například Viktor Preiss, František Němec, Václav Postránecký, Petra Špalková  nebo Naďa Konvalinková.

„Největší přínos nastupující filmařské generace pro tento projekt je možné spatřovat v neotřelém mladém pohledu na dílo klasika,“ domnívá se Hubač. „To, myslím, dostatečně opodstatňuje vznik tohoto cyklu a současně odpovídá na otázku, proč některé povídky byly znovu natočeny,“ dodal s odkazem na zajímavou možnost srovnání, kterou diváci budou po odvysílání Čapkových kapes mít. Někteří si totiž budou jistě pamatovat černobílé verze povídek, které vznikly ještě v době Československé televize.

4.  z á ř í:

Básník. I nepraktický„ a do sebe zahleděný básník může být neocenitelným pomocníkem při odhalení “kriminálního" činu. Hrají: O. Pšenička, K. Heřmánek, J. Strach, J. Albrecht, J. Tesařová, K. Burianová-Rajmontová. Scénář: Věra a Václav Šaškovi. Kamera: Asen Šopov. Režie: Jan Chramosta.

Zmizení herce Bendy. Povídka, která řeší náhlé a nevysvětlitelné zmizení slavného herce, jehož tělo nebylo nikde a nikým nalezeno. Hrají: T. Töpfer, V. Preiss, J. Satoranský, J. Štěpnička, V. Postránecký, N. Konvalinková, D. Batulková, V. Sloup, P. Mourková. Scénář: Ivan Klíma. Kamera: Martin Šec. Režie: Vojtěch Moravec.

Čapkovy kapsy / Zmizení herce Bendy
Zdroj: ČT24/ČT

Jasnovidec. Tajemná seance se stane osudovou pro státního návladního Klapku. Hrají: M. Myšička, J. Hrušínský, A. Krausová, F. Němec, O. Vízner, M. Kraus, L. Hampl, M. Šnajdr. Scénář: Ivan Klíma. Kamera: Marek Dvořák. Režie: Jan Těšitel.

11.  z á ř í:

Zločin na poště. Povídka o hledání lidské spravedlnosti. Hrají: O. Navrátil, D. Marková, M. Novotný, L. Polišenská, P. Rímský, K. Zima, Z. Kalina, M. Hoffmann, M. Steinmasslová. Scénář: Ivan Klíma. Kamera: Jan Hubač. Režie: Martin Kopp.

Soud pana Havleny. Příběh o nedostudovaném právníkovi a bohémovi a jeho peripetiích s papouškem. Hrají: V. Neužil, J. Hartl, P. Špalková, L. Skořepová. Scénář: Karel Čabrádek. Kamera: Karel Fairaisl. Režie: Jan Míka ml.

Čapkovy kapsy / Básník
Zdroj: ČT24/ČT

Muž, který se nelíbil. Slušnému hrdinovi se špatným svědomím teprve vlastní očista společně s upřímným přiznáním viny navrátí čest i lidskou hrdost. Hrají: D. Švehlík, S. Skopal, N. Drabiščáková, T. Töpfer, R. Fiala. Scénář: Karel Čabrádek. Kamera: Jan Cabalka. Režie: Slobodanka Radun.

18.  z á ř í:

Závrať. Psychoanalýza ve službě spravedlnosti, svědomí v roli soudce. Hrají: V. Preiss, J. Pidrmanová, T. Pavelka, M. Málková, M. Spurná. Scénář: Martin Šafránek. Kamera: Jan Hubač. Režie: Daniel Maráky.

Příběh sňatkového podvodníka. Krátký příběh o tom, že spravedlnost je možná a někdy má i smysl pro humor. Hrají: D. Novotný, R. Holub, L. Krobotová, K. Hádek, K. Melíšková. Scénář: Martin Šafránek. Kamera: Lukáš Hyksa. Režie: Rozálie Kohoutová.

Čapkovy kapsy / Tomáš Töpfer a Naďa Konvalinková
Zdroj: ČT24/ČT

O lyrickém zloději. Komediální příběh zloděje a současně grafomana. Hrají: O. Vetchý, M. Ruml, J. Vondráček, J. Donath, J. Chytil. Scénář: Karel Čabrádek. Kamera: Martin Šec a Jan Drnek. Režie: Jan Vejnar.

25.  z á ř í:

Ztracený dopis. Zztráta důležitého a vysoce tajného dopisu může být spojena s velmi záhadnou a neobvyklou skutečností. Hrají: J. Hartl, M. Peňázová, M. Žáková, J. Carda. Scénář: Věra a Václav Šaškovi. Kamera: Branislav Pažitka. Režie: Zdeněk Durdil.

Případy pana Janíka. Povídka o třech neuvěřitelných náhodách, které pomohou hrdinovi objasnit tři kriminální činy. Hrají: A. Goldflam, V. Preiss, O. Navrátil, I. Bareš, M. Markovič, M. Táborský, M. Hádek, V. Helšus, J. Synková a další. Scénář: Věra a Václav Šaškovi. Kamera: Jan Cabalka. Režie: Josef Tuka.

Natáčení povídky Jasnovidec
Zdroj: ČT24/ČT

Zločin v chalupě. Když stojí život proti zákonu, kde je spravedlnost? Hrají: J. Meduna, V. Javorský, E. Vrbková a další. Scénář: Martin Šafránek. Kamera: Daniel Souček. Režie: Jana Boršková.