Animaci na Dvojce odstartují Šílení

Praha – Na seriál Mistři českého animovaného filmu a prázdninovou řadu celovečerních animovaných filmů, uváděných v sobotu večer, navazuje ČT2 dalším cyklem pod hlavičkou Animace na Dvojce, a to každý pátek večer. Nejprve se představí blok snímků oceněných na mezinárodních filmových festivalech. Prvním uvedeným snímkem bude festivalovými vavříny ověnčená alegorie současného světa ve fantaskním obraze režiséra Jana Švankmajera na motivy povídek E. A. Poea. Film Šílení odvysílá ČT2 v pátek 2. 9. od 21:55 hod.

Dnes večer mohou diváci zhlédnout jeden z posledních snímků světoznámého českého animátora Jana Švankmajera. Filmový příběh Šílení volně vychází z motivů dvou povídek Edgara Allana Poea Zaživa pohřben a Šílený psychiatr. Jednou z hlavních postav je Markýz, postava inspirovaná markýzem de Sade. Děj se zdánlivě odehrává začátkem 19. století ve Francii, je však plný anachronismů a reálií dneška, představuje alegorii současného světa. A blázinec je jeho výstižnou kulisou. Absolutní svoboda, civilizační represe a manipulace jsou jeho tématem. Hrají: P. Liška, J. Tříska, A. Geislerová, J. Dušek, M. Huba a další.

Snímek Šílení je ověnčen hned několika cenami. Česká filmová a televizní akademie jej ocenila v roce 2005 Českým lvem za Nejlepší výtvarný počin (Eva Švankmajerová a Veronika Hrubá) a Nejlepší filmový plakát (Eva Švankmajerová). Na 19. festivalu českých filmů Finále Plzeň 2006 získal snímek Zvláštní ocenění mezinárodní poroty celovečerních filmů a Cenu studentské poroty. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Bratislavě mu byly uděleny hned ceny tři, a to za nejlepší kameramanský výkon (Juraj Galvánek), nejlepší ženský herecký výkon (Anna Geislerová) a nejlepší mužský herecký výkon (Jan Tříska).

Během následujících pátečních večerů se na ČT2 objeví tituly Valčík s Bašírem, Mary a Max či Metropie. Dále se cyklus zaměří na představení animační produkce Maďarska, Japonska či Skandinávie a posléze i na jednotlivé klíčové osobnosti v autorských retrospektivách.