Juraj Jakubisko představován nejen filmy

Praha - Režisér Juraj Jakubisko oslaví 30. dubna 70. narozeniny. Slovenský institut v Praze uspořádal při této příležitosti retrospektivu jeho filmů a výstavu režisérových grafik. Jakubisko, jehož díla magnetizují poetikou, bláznivostí i bizarností, je přezdíván "Fellini Východu". Za čtyři desítky let trvající kariéru si vysloužil řadu ocenění - titul nejlepší slovenský režisér 20. století či Českého lva za dlouholetý umělecký přínos kinematografii. První cenu získal již za svůj celovečerní debut Kristove roky na festivalu v Mannheimu v roce 1967. Za Nejasnou zprávu o konci světa (1997) si odnesl ocenění ze San Diega.

Dvěma filmy - Vtáčkovia, siroty a blázni a Postav dom, zasaď strom - přibližuje Slovenský institut filmovou tvorbu Juraje Jakubiska. Celkem natočil slovenský režisér žijící od roku 1993 v Praze přes dvacet celovečerních snímků. S nostalgií vzpomíná na studentská léta na FAMU: „Filmování tehdy znamenalo objevování světa, zdálo se, že kinematografie nemá konce v experimentech, myšlení a nových nápadech,“ říká.

Kromě filmových projekcí se v institutu vystavují Jakubiskovy kresby a grafiky. Jsou tu portréty herců, jeho osobní zážitky a další výtvarné nápady. „Mnozí nevědí, že Jakubisko je skvělý grafik a kreslíř, i na jeho filmové tvorbě je to vidět,“ říká ředitel Slovenského institutu Igor Otčenáš.

Nedávno dokončil Juraj Jakubisko práci na posledním filmu Bathory, který se poprvé představí v červenci na filmovém festivalu v Karlových Varech.