Jiří Srnec, zakladatel malého divadla velkých zázraků

Praha – Šedesátá léta minulého století byla zlatým věkem české kultury divadlo nevyjímaje. Svět okouzlila Laterna magika, vznikaly nové, neotřelé divadelní projekty a v neposlední řadě jeden zcela nový divadelní princip – černé divadlo. Autorem jedinečného nápadu, kdy se černě odění herci pohybují na černém pozadí a oživují nasvícené předměty, je dnes již legendární divadelník Jiří Srnec. Tento herec, režisér, autor, skladatel, výtvarník i divadelní manažer v jedné osobě se narodil 29. srpna 1931.

S nápadem založit divadlo přišel Srnec ještě při studiu na vysoké škole. První představení, kde neviditelní herci „čarují“ s létajícími předměty a se světlem, začal realizovat v roce 1959 se spolužáky. Soubor získal pozvání na mládežnický festival do Vídně a následně i do Kyjeva a Moskvy. V té době také vznikla známá etuda Pradlenka, která je dnes nejstarší scénkou v repertoáru divadla.

Za oficiální datum vzniku Černého divadla Jiřího Srnce je považován rok 1961, kdy Srnec získal povolení k založení divadla od ministerstva kultury. Přelomovou roli sehrál rok 1962, kdy tehdy ještě poloamatérský soubor divadelníků dostal pozvání na prestižní festival do skotského Edinburghu. Sedm nadšenců sklidilo velký úspěch a o jejich dalším profesionálním zaměření bylo rozhodnuto.

Srnec se se svým souborem zúčastnil více než sedmi desítek mezinárodních divadelních festivalů a realizoval přes 250 zahraničních turné. Potlesk mnoha diváků sklízely během let a dodnes sklízejí Srncovy inscenace Pruhovaný sen, Legendy staré matky Prahy, Létající velocipéd, Alice v říši zázraků, Ahasver – Legendy magické Prahy, Peter Pan, Labyrint, Týden snů či Bílý pierot v černém.

Jiří Srnec se narodil 29. srpna 1931 v Žalově nedaleko Roztok u Prahy. Vystudoval Vyšší školu uměleckoprůmyslovou, konzervatoř a loutkářskou katedru Divadelní akademie múzických umění. Od roku 1961 působí jako umělecký vedoucí Černého divadla. Za svou divadelní práci získal řadu ocenění. V období 1989 až 1991 působil také jako zakladatel a umělecký vedoucí souboru Imaginativ Praha. Jiří Srnec je potřetí ženatý. Jedním z jeho sedmi dětí je herečka Barbora Srncová.

Peter Pan
Zdroj: ČT24/Černé divadlo Jiřího Srnce