ČT přeje Jiřině Bohdalové všechno nejlepší

Životní jubileum Jiřiny Bohdalové připomněla Česká televize řadou pořadů, v tomto týdnu například záznamem úspěšné divadelní inscenace Dům na nebesích nebo dokumentem Jana Špáty z cyklu GEN. Oslavy hereččiných osmdesátin, které připadly na 3. května, v programu ČT vyvrcholí v sobotu večerem, jehož název – Všechno nejlepší – je zároveň přáním. S Jiřinou Bohdalovou se ale diváci budou potkávat na obrazovce i následující dny.

Do Hudebního divadla Karlín přišli Jiřině Bohdalové v den jejích osmdesátin pogratulovat milým a mnohdy překvapivým způsobem její kolegové a přátelé. V zábavním pořadu Všechno nejlepší (7. 5. ve 20:00 na ČT1) se pod moderátorským dohledem Karla Šípa a Martina Dejdara vystřídala spousta gratulantů. Většina z nich se s Jiřinou Bohdalovou setkala na divadelním jevišti, filmovém plátně či televizní obrazovce. Popřát přišli Miroslav Donutil, Marek Eben, Jiří Suchý, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Jaromír Hanzlík a Bolek Polívka, písní poblahopřáli Jitka Zelenková, Petr Janda s Olympikem, Helena Vondráčková nebo Jiří Korn.

Po skončení narozeninového večera zařadila ČT do sobotního programu snímek Fany (7. 5. ve 21:00 na ČT1). Za hlavní roli získala Bohdalová svého druhého Českého lva (prvního ji o dva roky dříve, v roce 1993, vynesla pohádka Nesmrtelná teta). Tragikomický příběh dvou sester v režii Karla Kachyni je postaven na hereckém umění Jiřiny Bohdalové a Jiřiny Jiráskové. Roli mentálně zaostalé Fany napsal Jiří Hubač přímo pro Bohdalovou.

Na její obsazení myslel i při psaní scénáře divadelních her, které uvedlo Divadlo na Vinohradech – Domu na nebesích a Generálky Jeho Veličenstva (11. 5. ve 21:55 na ČT1). V komedii odehrávající se v době Napoleonova vyhnanství na ostrově Svaté Heleny musí hrdý Korsičan (Václav Postránecký) ustát nečekaný útok energické vdovy v podání Jiřiny Bohdalové.

Televizní filmografii populární herečky zastupuje v příštím týdnu malá komedie Tetička za všechny peníze (11. 5. ve 23:25 na ČT1), v níž Bohdalová vytvořila partnerskou dvojici s Vladimírem Menšíkem. Snímek z roku 1973 byl i opětovnou hereckou příležitostí pro hvězdu „filmů pro pamětníky“ Věru Ferbasovou, které režisér Petr Schulhoff svěřil roli podnikavé příbuzné toužící po vdavkách. V programu ČT této televizní komedii předchází díl z cyklu Neobyčejné životy (11. 5. ve 20:00 na ČT1), který připomene životní i profesní příběh Jiřiny Bohdalové.