El Greco: Modlící se Kristus

Obraz Modlící se Kristus od Doménika Theotokópula, zvaného El Greco, je jediným dílem tohoto slavného malíře, sochaře a architekta řeckého původu na území dnešní České republiky. Ve svých sbírkách ho má Národní galerie v Praze (NG), vidět ho můžete ve stálé expozici starého umění ve Šternberském paláci. O představiteli španělského manýrismu a pozdní renesance a jeho slavném díle pohovoří v rámci cyklu Národní galerie nikdy nezavírá ředitel Sbírky starého umění NG v Praze Vít Vlnas. Záznam si můžete přehrát v tomto článku a v archivu iVysílání. Cyklus připravil ve spolupráci s pražskou Národní galerií portál ČT24.

Vít Vlnas je ředitelem Sbírky starého umění NG, v současnosti pověřen funkcí náměstka generálního ředitele pro sbírkovou činnost. Specializuje se na výzkum kultury a umění období baroka. Je kurátorem řady výstavních projektů (naposledy souborné výstavy Karla Škréty, Praha 2010/11) a autorem či spoluautorem většího množství odborných studií a knih (naposledy IX. dílu Velkých dějin zemí koruny české, 1683-1740).

Seriál Národní galerie nikdy nezavírá pokračuje v sobotu 30. dubna. Jitka Handlová bude hovořit o Rembrandtově díle Učenec v pracovně.

Národní galerie v Praze nikdy nezavírá - Modlící se Kristus (zdroj: ČT24)
Vydáno pod