Bez černé není Bílé

Praha – Lucie Bílá oslavila 7. dubna pětačtyřicáté narozeniny, Česká televize proto do svého programu zařadila dokument věnovaný životnímu výročí populární zpěvačky. Snímek Lucie Bílá 011 nahlédne dnes ve 20:00 na ČT1 do zákulisí jejího života, profesního i osobního. Ve snímku, který vznikal tři roky, o Lucii Bílé promluví i řada známých osobností, s nimiž zpěvačku spojuje především přátelství.

Časosběrný dokument Lucie Bílá 011 navazuje na předchozí projekt Lucie 007. Režisér Jiří Kos sbíral materiál na nový film tři roky. „Když za mnou přišel pan režisér Jiří Kos, že by rád točil vše, co dělám, tedy kam ho pustím, nejdřív jsem si říkala, že není na nic navíc čas ani prostor, ale pak jsme se dohodli, že mě nechá se svým týmem pracovat a že o nich nebudu ani vědět,“ popisuje počátky spolupráce na časosběrném dokumentu několikanásobná zlatá slavice a také zpěvačka dvacetiletí. Tímto titulem byla označena na letošních Cenách Anděl.

Slavík v rukou Kosa

Zpěvačka přiznává, že na dokument o sobě samé se dívala jako na detektivku a sama byla často překvapená, kolik se toho za ty tři natáčecí roky stalo. K souhlasu s natáčením ji prý přimělo i to, že vše tak rychle utíká, že každá nová skutečnost v její hlavě zároveň maže vzpomínku na věc předešlou.

Když se podívám…

… zpět na těch osmnáct „slavičích“ let, zažila jsem toho tolik, že by bylo nemožné, aby v tom seznamu nebyly i pády a prohry. Jediné, co bych nechtěla, prožít to znovu. Ale ani měnit bych to nechtěla. I když mám v obličeji o pár vrásek víc, jsem to já, a vše co bylo, ke mně patří. /Lucie Bílá/

Za tři roky toho zažila mnoho – úspěchy v pěvecké kariéře i nejrůznější životní pády. „Bez černého není bílé,“ říká Lucie Bílá v dokumentu. Snaží se brát život jaký je - s radostmi i strastmi. Připouští ale, že zvláště v neveselých osobních okamžicích nebyla přítomnost kamery pro ni jednoduchá, přestože zájem lidí a tlak veřejného mínění je při její popularitě běžnou součástí každého dne. „Nechala jsem ten film žít vlastním životem. Netrápím se tím, co bylo, co jsem někdy řekla nebo natočila. A hlavně byla jsem jako 'slavík' v rukou 'kosa' – to přece nemohlo špatně dopadnout,“ dodává.

Režie: Jiří Kos. Scénář: Jiří Kos, Jefim Fištejn. V dokumentu vystoupí prezident republiky Václav Klaus, arcibiskup pražský Dominik Duka i řada známých osobností: Karel Gott, Bolek Polívka, Marta Kubišová, Jiřina Jirásková, Iva Janžurová, Viktor Preiss, Peter Dvorský, Ewa Farna.

Ceny Anděl za rok 2010 / zpěvačka roku: Lucie Bílá
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK