Po prezidentovi blahopřeje Jiráskové i ČT

Praha - Herečka Jiřina Jirásková se v den svých 80. narozenin dočkala přijetí u prezidenta Václava Klause. Popřáli jí už také herečtí kolegové z Divadla Bez zábradlí a Divadla na Vinohradech, v němž působí už 60. sezonu. Ke gratulantům se připojuje i Česká televize - v pořadu Všechno nejlepší přijdou dnes ve 20:00 na ČT1 popřát Jiřině Jiráskové její kolegové a přátelé. Po skončení uvede první program drama Zámek v Čechách, hlavní roli hraběnky v něm Jiří Hubač napsal přímo pro Jiřinu Jiráskovou.

Vzpomínky, obvyklé i neobvyklé dárky, přání a pozdravy přinese dnes v osm večer Jiřině Jiráskové na dvacet významných osobností, většinou hereckých kolegů z Divadla na Vinohradech – Jiřina Bohdalová, Iva Janžurová, Dagmar Havlová, Jana Hlaváčová, Viktor Preiss, Václav Vydra nebo Tomáš Töpfer. Kromě ukázek z jejích filmových a televizních rolí zazní také hudební dárky Lucie Bílé, Marie Rottrové a The Doors Revival – skupiny Pavla Baťka, mladého hereckého kolegy Jiřiny Jiráskové. Průvodcem slavnostním večerem bude Michal Novotný, rovněž kolega z vinohradského divadla.

Narozeniny Jiřiny Jiráskové připadají na 17. února. V den jejích osmdesátin ji na Hradě přijal prezident Václav Klaus. S nejvyšším představitelem státu hovořila herečka zhruba půl hodiny za zavřenými dveřmi. "Přijetí pro mne znamená mnoho. Pana prezidenta Klause si velmi vážím už léta. Měla jsem velmi ráda jeho maminku a jsem vždycky jedno velké ucho, když pan prezident mluví. Můžu říct, že s ním se člověk ani chvilku nenudí,„ uvedla po setkání Jirásková, která se prý o “narozeninovém překvapení" dozvěděla jen pár dní předtím.

Rozhovor s Jiřinou Jiráskovou (zdroj: ČT24)

Přiznala také, že životní jubileum si zatím neužívá, protože má celý den velmi nabitý program. Osmdesátiny oslavovala tento týden především na jevišti. Ve čtvrtek se objevila v Divadle Bez zábradlí, které u příležitosti jejího životního výročí uvedlo reprízu hry Sonáta pro lžíci. O den později hrála na domovské scéně na Vinohradech v komedii Famílie. Po oba večery nebraly gratulace konce, vinohradské divadlo navíc Jiřinu Jiráskovou připomíná výstavou fotografií. Zachycují herečku v rolích, které během šedesáti let na této scéně vytvořila.

Herecké umění Jiřiny Jiráskové si diváci mohou kromě snímku Zámek v Čechách (dnes ve 21:20 na ČT1) připomenout také v televizním filmu Povodeň (2. 3. ve 22:25 na ČT1), kde si zahrála s Jiřinou Bohdalovou.