Páteční večery ve Znamení koně

Praha - Dnešním dnem přichází na obrazovky nový seriál České televize Znamení koně. Třináctidílný seriál z prostředí koňské farmy a dostihů slibuje nejen poutavé životní příběhy, nádherné přírodní scenérie, ale i detektivní zápletku. V hlavních rolích se představí mimo jiné Richard Krajčo, Vilma Cibulková, Jiří Mádl nebo Tereza Voříšková. Příběh dvou rodin, z nichž jedna se zabývá trénováním koní a druhá se specializuje na chov anglického plnokrevníka, označil režisér Milan Cieslar za „malý moravský western“. První díl seriálu uvede program ČT1 dnes od 20:00.

Příběh seriálu se odehrává mezi dvěma rodinnými farmami. Jedna, reprezentovaná Janem Horou (Jan Novotný), se zabývá trénováním koní a má výsledky v dostizích, druhá farma Marcela Kaliny (Igor Bareš) se specializuje na chov anglického plnokrevníka. Dobré umisťování Horových koní na závodech vzbuzuje v Kalinovi žárlivost a zášť.

Horův syn z prvního manželství David (Richard Krajčo) se v Praze zaplete do podivných obchodů a pronásledují ho vymahači dluhů. Přestože farmu svého otce, jenž se znovu oženil a má dalšího syna Lukáše (Jiří Mádl), David téměř nenavštěvoval, teď za otcem přijíždí. Potřebuje půjčit peníze. Otec mu ale půjčku odmítne. David se vrátí do Prahy a dovídá se, že jeho otec ještě týž večer zemřel na srdeční selhání. Na farmu se proto záhy vrací i s 14letou dcerou Adélou, která odmítla odletět se svou matkou do Bruselu.

Rozhovor s Magdalenou Turnovskou a Oldřichem Navrátilem (zdroj: ČT24)

Seriál slibuje detektivní zápletku…

Davida pronásleduje minulost a Adéla je pro něj v téhle situaci přítěží. Navíc na farmě není všechno zdaleka tak idylické, jak by se na první pohled zdálo. Konkurence nespí, chovatel Kalina usiluje stále drsnějšími prostředky o odkoupení Horovy farmy. Dáša (Vilma Cibulková), druhá manželka Hory, je ostře proti. David s Lukášem se tajně domlouvají o prodeji za jejími zády, což vyvolá Dášin silný odpor vůči Davidovi. Dášu navíc sužují pochybnosti, zda její muž zemřel přirozenou smrtí.

Některé indicie posilují její podezření, že Janovi do hrobu někdo pomohl. Ukáže se, že Hora měl intenzivní milostný poměr s veterinářkou Bety (Vanda Károlyi) a v bance si vzal úvěr, který teď Dáša nemá z čeho splácet. Podá trestní oznámení a znovu otevře vyšetřování manželovy smrti. Nic však objasněno není…

Seriál je hlavně o koních a lidech kolem nich. Detektivní linka kolem Horovy smrti vnáší mezi postavy napětí. Koně působí jako uklidňující prvek, který vyvažuje lidský svět závisti a sobectví. Racionální David nikdy neplánoval, že by se na farmě svého otce trvale usadil, přesto v sobě nakonec objeví Horovy geny a stane se z něho zodpovědný a úspěšný chovatel. Pokračuje v odkazu svého otce. Přestože se za Janova života téměř nevídali, sejdou se otec se synem symbolicky až ve chvíli, kdy už si spolu nemohou vyjet na koních.

… i nádherné přírodní scenérie

Seriál se natáčel na Zlínsku, například ve Slušovicích a v napajedelském hřebčíně. „Jedna farma je situovaná do hřebčína Napajedla, kde nás to všechno naučili, to jsou historické stáje. Ta druhá je v obci Bílavsko, tu si zvolil pan režisér Milan Cieslar v kontrapunktu – to je moderní dům,“ popisuje prostředí natáčení dramaturgyně seriálu Magdalena Turnovská.

Oproti jiným seriálům, jež jsou povětšinou studiové, je podle tvůrců Znamení koně velkolepé v tom, že je regálové, exteriérové. Seriál se natáčel rok, často v drsných podmínkách. „Velmi náročný byl jeden natáčecí den v únoru, kdy bylo velmi sychravé počasí. Já nejsem zimomřivý, ale to byla opravdu velká zima a drsné podmínky,“ popisuje natáčení Oldřich Navrátil, jehož seriálovou partnerkou je Valerie Zawadská.

Kromě Richarda Krajča, který je i autorem písně Střepy provázející seriál, Vilmy Cibulkové, Igora Bareše a Jiřího Mádla se diváci v seriálu setkají také s Bolkem Polívkou, Terezou Voříškovou, Vandou Károlyi, Karlem Dobrým, Valerií Zawadskou, Oldřichem Navrátilem nebo Miroslavem Vladykou. Seriál bude diváky od 11. února provázet po třináct pátečních večerů, vždy od 20:00 na programu ČT1.

Vydáno pod