Padla poslední klapka Zdivočelé země

Úterý - Česká televize chystá závěrečnou, čtvrtou sérii seriálu Zdivočelá země. Poslední klapka v osudech rodiny Antonína Maděry padla dnes. Příběh se tentokrát posouvá do 80. let, doby normalizace, čtvrtá série tak vypráví o bezčasí Husákova režimu v letech 1976-1978, jehož vodu rozčeřila Charta, ale konflikt hrdinů s mocí není tím nejdůležitějším: tím hlavním je naopak snaha postihnou „nekonflikt“ s mocí, to podhoubí dnešní morálky i korupce. Závěrečnou, třináctidílnou sérii Zdivočelé země uvidíte v premiéře na televizních obrazovkách příští rok.

Zdivočelá země bývá často označována jako antikomunistický western, autor předlohy seriálu Jiří Stránský ale tohle označení nemá rád. Jde podle něj spíš než o western o eastern – zasaženi jsme totiž byli z Východu. „Snažíme se takovou nenásilnou formou říct, jaká ta doba vlastně byla,“ říká režisér Hynek Bočan.

Herecký ansámbl seriálu je mimořádný, zahrnuje 163 mluvících postav. Některé postavy se vracejí na „místo činu“ z první série, např. se znova objeví zloduch Zikmund (Jaromír Dulava) či jeho kumpán Svěrka (Kamil Halbich) nebo postava Jeleny (Tereza Bebarová), Cassidyho milé a Vaškovy matky.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

V maskérně tak měli plné ruce práce. Například líčení Martina Dejdara jako šedesátiletého Antonína Maděry trvalo hodinu. „Museli dělat masky na hollywoodské úrovni, protože ty postavy hodně zestárly,“ líčí dramaturgyně seriálu Helena Slavíková.

V porevolučním roce 1990 slaví Antonín Maděra pětasedmdesátiny a popřát mu přijde i prezident Václav Havel. Takový je seriálový happyend. Závěry o tom, do jaké míry Česko zůstává Zdivočelou zemí, už nechávají tvůrci seriálu na divácích. „Teď je se vším šlus, dneska skončím po patnácti letech, jsem z toho smutný už delší dobu,“ lituje konce natáčení Martin Dejdar.

Poslední, čtvrtou sérii Zdivočelé země uvede Česká televize premiérově v roce 2012.