Takovej barevnej vocas letící komety vypráví o Filipu Topolovi

Praha - Takovej barevnej vocas letící komety, tak zní název vznikajícího celovečerního dokumentu o nepřehlédnutelné postavě českého undergroundu Filipu Topolovi a jeho kapele Psích vojáků. Film o hudebníkovi, který vloni zemřel, natáčí režisér Václav Kučera. Premiéru má mít na jaře.

„Cestu, na kterou vykročil, loď, na kterou vyskočil, když mu bylo dvanáct třináct, držel až do smrti. Žádné kompromisy,“ říká o svém bratrovi spisovatel Jáchym Topol. Klavírista, zpěvák, skladatel a básník Filip Topol vloni zemřel. Jeho odchodem se definitivně uzavřela dráha hudební skupiny Psí vojáci, které věnoval dvě třetiny života.

Skupinu založil už v roce 1979 s tehdejšími spolužáky ze základní školy bubeníkem Davidem Skálou a baskytaristou Janem Hazukou. Psí vojáci patří ke klíčovým kapelám české rockové muziky. „Myslím, že Filipův význam pro českou hudbu je ten, že do bigbítu, do punku, do alternativy přinesl vážnou hudbu. A samozřejmě jeho texty jsou absolutně geniálním záznamem doby, ve které žil,“ uvažuje saxofonista Jiří Jelínek. 

Deník plný niterných prožitků

Filmový portrét Filipa Topola nyní natáčí režisér Václav Kučera s producentem Romkem Hanzlíkem. „Rozkrýváme detaily života Filipa Topola i jeho hudební dráhy. Dozvídáme se překvapivé věci a noříme se hlouběji a hlouběji. Je zajímavé, že lidé často mluví o Filipovi jako o tajemném introvertovi. On nám přitom ve svých písních, jak sám říkal, předkládal svůj deník plný svých niterných prožitků,“ říká Václav Kučera. 

Finance na natáčení získali od několika generací věrných fanoušků Psích vojáků, kteří do sbírky na portále Hithit přispěli téměř půlmilionem korun. Za kameru se postavil Diviš Marek, který nedávno dokončil film o Zuzaně Michnové Jsem slavná tak akorát. 

Filip Topol zemřel loni 19. června ve věku 48 let. S výročím jeho úmrtí souvisí další aktivity. Například pražská kavárna Už jsme doma připravila výstavu neznámých fotografií Filipa Topola, vernisáž se uskutečnila 10. června. Zároveň byla pokřtěna Topolova sbírka Střepy a Sakramiláčku, která vyšla v nakladatelství Maťa.

Vydáno pod