Fyzik Pavel Kantorek je spíš autor kreslených vtipů

Praha - Povídá žížala žížale: „Brácha není doma. Šel kolem takovej hodnej pán a vzal ho s sebou na ryby.“ To je jeden z nesčetných kreslených vtipů Pavla Kantorka, který se narodil  17. května 1942. Kromě toho, že kreslí vtipy, je profesorem fyzikálních věd na univerzitě v Torontu. Kantorek je v České republice znám především pamětníkům let šedesátých, kdy patřil k nejpopulárnějším karikaturistům. Byť od roku 1968 žije v kanadském exilu, je jeho laskavý humor v Česku stále oblíbený.

Kantorek vystudoval přírodní vědy a právě kreslený humor jej během studií živil. Jeho svérázné myši, kočky, slepice, ptáky či žáby znali nejen čtenáři humoristického týdeníku Dikobraz, kde od roku 1965 publikoval. Kromě zvířecí říše je dalším jeho oblíbeným tématem svět medicíny, především psychiatři a jejich pacienti.

Po emigraci Kantorek svou zvířecí říši obohatil o bobry a medvědy a svůj typicky český humor přizpůsobil své nové vlasti. Obrázky za mořem měly úspěch, zejména pak ilustrace k dětským knížkám.

Nejen humorem živ je člověk. A Kantorek i ve své vědecké profesi patří ke špičce. Přednáší teorii elektromagnetických polí a podílel se například na vytvoření systému holografického kopírování CD.