Přímý přenos z minulosti - tak Česká televize připomene listopad 89

Praha – Česká televize přinese v den dvacátého výročí událostí 17. listopadu „přímý přenos z minulosti“. K vrcholům speciálního komponovaného programu patří cyklus nazvaný Albertov 16:00, ten má rekonstruovat historické okamžiky pochodu, který vyšel před dvaceti lety z Albertova přes Vyšehrad a skončil na Národní třídě, kde jej zastavily jednotky tehdejší Státní bezpečnosti. Výprask demonstrantům pak odstartoval hlavní události sametové revoluce. Součástí programu budou také koncerty či premiérové filmy, mezi nimiž se objeví dokument režiséra Igora Chauna o důstojníkovi StB Ludvíku Zifčákovi, který se svým předstíráním mrtvého studenta stal hlavním aktérem mýtu mrtvého Martina Šmída.

Ve studiu na Kavčích horách podebatuje moderátor a účastník listopadových dnů Michal Prokop s pozvanými hosty. Doufá, že se podaří přivítat aktéry sametové revoluce z obou stran barikády - do studia by měli přijít například spoluzakladatel Občanského fóra Václav Havel, studentský aktivista Šimon Pánek, kněz Václav Malý nebo také představitelé tehdejšího vedení ÚV KSČ Milouš Jakeš, Miroslav Štěpán či Vasil Mohorita. Rozhovory protnou živé vstupy z průvodu, rekonstruovaného sdružením Opona o.p.s., který připomene trasu i události veřejné demonstrace 17. listopadu 1989.

Jan Lacina, autor projektu:

„Toto dvacetileté výročí se mi zdá jako vhodný čas podívat se na události roku 1989, protože před deseti lety bylo příliš brzo a já si troufám s trochou nadsázky tvrdit, že po deseti letech to už bude málokoho zajímat.“

„Celý ten projekt má stejně jako listopad 89 své polohy vážné a své polohy veselé. My jsme se velmi snažili najít kromě těch významných společenských událostí i menší lidské příběhy,“ uvedl vedoucí scenárista projektu Jan Lacina. Charakterizoval tím několik dokumentárních filmů o osudech listopadových aktérů z řad obyčejných lidí.

Výročí 20 let svobody reflektuje ve svém vysílání v pravidelném cyklu už několik měsíců také redakce zpravodajství. Vrátí se třeba k historicky významnému svatořečení Anežky české papežem Janem Pavlem II., ke kterému došlo 12. listopadu roku 1989 v Římě. Sjely se tam desetitisíce poutníků ze zemí bývalého východního bloku. V pondělí 9. listopadu pak ČT24 zavede diváky do Německa na oslavy 20 let od pádu Berlínské zdi. "Budeme mít v Berlíně přenosový vůz, po celý den na ČT24 od 6 do 22 hodin budeme vstupovat, vést rozhovory, mít speciální vysílání a připravíme dokumenty, které máme od německé televize právě k 20. výročí k pádu berlínské zdi, uvedl ředitel zpravodajství ČT Milan Fridrich.

V průběhu vysílání nabídne ČT divákům tři dokumentární pilíře přenosu:

16:30  Sedm studentů po dvaceti letech (premiéra) -Film scenáristky Rebeky Křižanové a režiséra Štěpána Kačírka líčí osudy sedmi studentů, kteří se účastnili pochodu z Albertova na Národní třídu a byli – každý v jiné roli – iniciátory studentské stávky i celé revoluce.

20:30 Mrtvý student, který se nikdy nenarodil (premiéra) - Scénář stěžejního dokumentu celého večera napsal Jaroslav Veis s Janou Struneckou, klíčovou svědkyní průvodu 17. listopadu. Jana se shodou okolností ocitla ve dnech před 17. listopadem blízko studenta Milana Růžičky.

22:00  Za co jsme cinkali klíči (premiéra) - Dokument Petra Jančárka a historika Jiřího Suka. Nové elity vzešlé z událostí roku 1989 – Václava Havla, Alexandra Vondry, Jiřího Křižana a dalších – bude režisér Petr Jančárek konfrontovat s hodnocením a postřehy lidí, kteří se v průběhu listopadu 1989 dostali na pár vteřin „do záře reflektorů“.

Koncert Už je to tady

Již 14. listopadu odvysílá ČT také přímý přenos koncertu uspořádaného z iniciativy Václava Havla k dvacátému výročí politických změn v Československu a pádu železné opony z prostor Pražské křižovatky. Během hudební akce, jejíž smysl vidí Václav Havel ve zpřítomnění ducha listopadové nenásilné vzpoury proti totalitě režimu v Československu a připomenutí si tehdejší zvláštní a významné role umělců, vystoupí třeba Lou Reed, Suzanne Vega, Joan Baez, Renée Fleming, Jiří Stivín nebo také Pražská komorní filharmonie pod taktovkou dirigenta Jiřího Bělohlávka.

Česká televize také spouští k pořadům dvacetiletého jubilea 17. listopadu internetové stránky, kde je možné poslechnout si třeba audiozáznamy z jednání zástupců Občanského fóra v čele s disidentem Václavem Havlem a vrcholných představitelů tehdejší Komunistické strany Československa. K dispozici jsou tu také archivní videa či kompletní programová nabídka k listopadovým pořadům v rámci projektu České televize 20 let svobody.

  • Diskutující Václav Havel autor: Ondřej Nováček, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1217/121695.jpg
  • Igor Chaun zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1218/121711.jpg
  • Igor Chaun a Jana Strunecká zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1218/121720.jpg