Tureček: Pokud teď Obama v Sýrii nezasáhne, ztratí na důvěryhodnosti

Praha – V Sýrii se ukazuje, že nejde jen o znepřátelené etnické a náboženské skupiny, ale že každá z nich má nějaké své více či méně bohaté a motivované zastánce ve světě. Bojiště je zatím za hranicemi Sýrie, zbraně, diplomatická podpora a peníze tam ale proudí ze zahraničí. V Hyde Parku ČT24 to řekl bývalý blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček. Podle něj v otázce syrského sporu Západ dlouho přešlapoval, protože nevěděl, koho podpořit. Když před rokem prezident Obama řekl, že se v případě použití chemických zbraní Spojené státy do konfliktu zapojí, ztratil by na důvěryhodnosti, kdyby teď neudělal vůbec nic, dodal Tureček.

Podle bývalého blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu Břetislava Turečka Západ dlouho přešlapoval, protože nevěděl, koho v syrském konfliktu podpořit. Až se to stalo morálně a eticky neúnosné, a tak si prý musel stanovit nějakou hranici, kdy něco podnikne. „Když před rokem americký prezident Barack Obama řekl, že tou linií je použití chemických zbraní, tak by asi hodně ztratil na dalších zbytcích své věrohodnosti, kdyby teď neudělal vůbec nic. Nemyslím si, že by z toho měly Spojené státy radost. Nepodezírám Obamu, že by se chtěl angažovat v Sýrii, ale že se sám vmanévroval do situace, kdy mu nic jiného nezbývá,“ řekl Tureček.

Sýrie - boj o sféry vlivu

Kromě morálních hodnot jde podle Turečka v Sýrii i o geopolitický souboj s blokem, který je tvořen kolem Íránu. „Je to i boj o sféry vlivu, který se dříve vedl na linii studenoválečnické mezi Spojenými státy a Sovětským svazem a satelity obou těchto zemí, dnes se to trochu přeskupilo, ale najednou vidíme, že ta podoba po třiceti letech na Blízkém východě tu je,“ podotkl. V Sýrii se podle něj také ukazuje, že nejde jen o nějaké domácí znepřátelené milice, etnické a náboženské skupiny, ale že každá z nich má nějaké své více či méně bohaté a motivované zastánce ve světě.

  • „Tak jako bohaté arabské monarchie podporují, můžeme říci často z vlastních sobeckých důvodů, třeba některé povstalecké frakce, tak Írán podporuje třeba ze stejných důvodů režim Bašára Asada. Západ mezitím někde lavíruje, samozřejmě stojí na straně opozice,“ vysvětlil Tureček.
Bašár Asad
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Sýrie - patová situace

Podle bývalého blízkovýchodního zpravodaje Českého rozhlasu měly dva původní politické tábory, tedy zastánci a odpůrci prezidenta Asada, velké množství příznivců v celé zemi. Vývoj posledního roku ale prý ukazuje, že velká část Syřanů je válkou unavená.

  • „Musíme si uvědomit i takové věci, že proto, že se někde bojuje, nemůže se třeba sklízet úroda. V zemi buď není chléb, nebo je, ale velmi drahý, a to samozřejmě doléhá na celou populaci. Všechno to vede k tomu, že obě strany ztrácejí podporu řadových obyvatel, kteří už si přejí konec, bez ohledu na to, jak to dopadne. Paradoxně to ale přispívá k té patové situaci,“ vysvětlil Tureček.

Došlo v Sýrii opravdu k použití chemických zbraní?

Břetislav Tureček: „Je otázka, co to je chemická zbraň. Za situace, kdyby tam byl použitý třeba slzný plyn nebo nějaké paralyzující plyny, které se používají k rozhánění demonstrací ve velké koncentraci, tak by to také mohl být velký masakr. Ale v pravém slova smyslu, podle těch definic, by to nebyly chemické zbraně.“

Kdo případně chemické zbraně použil a použil je záměrně?

Břetislav Tureček: „Pořád se ještě nedá vyloučit, že byly zasaženy nějaké zásoby, že to nebyl původní cíl toho útoku konvenčními raketami. Dá se také diskutovat o tom, kdyby to byl někdo ze strany vládních sil, což se nedá vyloučit. Zda byl v takovém případě řízen shora, nebo to byla provokace uvnitř režimu proti Bašáru Asadovi. “V tuto chvíli si netroufám vyloučit vůbec nic. Nedá se vyloučit ani to, že to byli povstalci."

Americká armáda
Zdroj: ČTK/AP/Hadi Mizban

Američané se budou bát, aby jejich případná operace Asada nesvrhla, tvrdí Tureček

Podle Břetislava Turečka bude otázkou, jaký bude cíl případné americké vojenské operace. „Já osobně si myslím, že to bude takový útok, který má ukázat: splnili jsme hrozbu, potrestali jsme režim Bašára Asada. Američtí plánovači se budou hodně bát, aby to náhodou Asada nesvrhlo, protože to, co přijde potom, se rozhodně plánovat nedá, to by mohlo způsobit daleko větší problémy. Zatím jsou totiž ty válečné hrůzy uzavřené v prostoru Sýrie,“ dodal.

V Iráku si podle Turečka ještě Američané mohli dělat, co chtěli. „Tady vidíme, že ten odpor, nejen třeba Ruska, ale i světové veřejnosti, je daleko silnější. Ta irácká válka k tomu hodně přispěla. Jestliže totiž Američané slibují, že předloží nějaké důkazy o tom, že tam byly chemické zbraně použité režimem Bašára Asada, tak každý, kdo to před deseti lety sledoval, si vzpomíná na stejné důkazy z úst Colina Powella, amerického ministra zahraničí, které byly smyšlené a podvržené Američanům a vedly k válce, která z tohoto pohledu neměla opodstatnění,“ řekl bývalý blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)