Hyundai dostal razítko na rozšíření Nošovic

Nošovice - Nošovická automobilka Hyundai získala souhlasné stanovisko posuzující vliv stavby na životní prostředí, takzvané EIA, pro plánované rozšíření továrny o další halu na převodovky. Posudek je nutný k získání územního a stavebního povolení. Proti stavbě protestují některé organizace a obyvatelé v blízkosti automobilky. Mají obavy z možného nárůstu dopravy, nadměrného hluku a emisí v podhůří Beskyd.

Podle dokumentace EIA plánuje Hyundai rozšířit výrobu převodovek dvojnásobně ze současných 300 tisíc na 600 tisíc kusů za rok. Rozšíření převodovkárny o druhou halu souvisí s plánovaným přechodem na třísměnný provoz, k němuž by mělo dojít v průběhu příštího roku, kdy už chce Hyundai v Nošovicích vyrábět 300 tisíc aut ročně.

„Všechny naše výrobní haly jsou na to od počátku dimenzovány. Jedinou výjimkou je právě převodovkárna,“ uvedl mluvčí automobilky Petr Vaněk. Převodovky má firma dodávat i pro sesterský závod Kia Motors v Žilině na Slovensku. V nové hale převodovkárny by mělo získat práci 256 lidí.

Nová hala je také zároveň součástí další plánované investice automobnilky v Česku celkem za 3,5 miliardy korun. Zatím firma v Nošovicích investovala asi miliardu eur, tedy zhruba 26 miliard korun.

Hyundai musí dát pozor na životní prostředí

Aby mohl Hyundai převodovkárnu v Nošovicích rozšířit, bude muset splnit zhruba tři desítky podmínek. Musí například zajistit měření hlukové a imisní situace u vytypovaných objektů. Investor má také při výběrovém řízení na dodavatele stavby upřednostnit firmy, které budou garantovat co nejmenší vliv stavby na zdraví obyvatel a budou využívat moderní technologie, méně hlučné a šetrné k životnímu prostředí.

Dokumentace EIA je krajského úřadu odborným podkladem pro následná řízení, to znamená pro územní a stavební, ale i pro samotný provoz. „Říká, jaké vlivy bude mít stavba na přírodu, okolní obyvatele, jaké bude mít socioekonomické aspekty. Je pak věcí stavebního úřadu, jak se s nimi vypořádá, měl by dohlédnout, zda budou tyto podmínky splněny,“ uvedla Dana Kučová z Krajského úřadu.

Loni Hyundai v nošovicích vyrobil zhruba 120 tisíc vozů. Je to o 25 procent méně, než byl původní plán. Mezi největší odběratele nošovického závodu v současné době patří Německo, Velká Británie, Španělsko, Polsko a Izrael.

Investice jihokorejské automobilky v Moravskoslezském kraji zatím zajistila vytvoření asi 6000 pracovních míst se zahrnutím subdodavatelů. Při přechodu na třísměnný provoz v roce 2012 má Hyundai zaměstnávat téměř 3500 lidí a subdodavatelé dalších 7500.

Práce v automobilce
Zdroj: ČT24
Vydáno pod