Hospodaření libereckého mistrovství prověří finanční úřad

Praha - Financováním únorového mistrovství světa v klasickém lyžování v Liberci, které skončilo s dluhy v řádu desítek milionů korun, se bude zabývat finanční úřad. Kontroloři se podle ministryně školství Miroslavy Kopicové budou zabývat tím, zda byla v pořádku výběrová řízení a jednotlivé smlouvy a faktury. Kontroly by podle ministryně měly odhalit, kdo při organizaci šampionátu udělal jaké chyby a kdo je za deficit jeho financování zodpovědný.

„Chtěli bychom mít kompletní přehled, jak to financování vypadalo,“ uvedla ministryně, která výsledky kontroly očekává v září. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy podle prověrek NKÚ podhodnotilo finanční i organizační náročnost celé akce. Podle kontrol překračovalo dotace schválené vládou na zajištění mistrovství, jednotlivé projekty nebyly dostatečně připraveny a při jejich realizaci se proto musel navyšovat rozpočet.

Ministerstvo už uznalo pochybení při plánování akce i to, že kvůli podhodnocení nákladů a následném navyšování dotací se dostaly přípravy do časového skluzu. Kopicová je přesvědčena, že kontroly finančního úřadu odkryjí pozadí šampionátu a zjistí, kdo při jeho organizaci udělal jaké chyby. „Předpokládám, že se pak uvidí, co vše je za tím deficitem,“ dodala.

Lyžařský šampionát v Liberci vyšel daňové poplatníky na více než dvě miliardy korun, oficiální pohledávky vůči pořadatelskému týmu Kateřiny Neumannové činí asi 43 milionů korun.

Dluhy z MS v Liberci
Zdroj: ČT24/ČT24, Aktuálně.cz