Potvrzeno: Foxconn v Česku investuje miliardy

Technologická firma Foxconn investuje v Česku během následujících tří let 2,5 miliardy korun. Peníze půjdou do jejích závodů v Pardubicích a Kutné Hoře, vybudování výzkumného centra a datových center. S premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) se na tom dohodl zakladatel a generální ředitel firmy Terry Gou. O konkrétní podobě investic bude společnost jednat s ministerstvem průmyslu.

Foxconn plánuje v Česku investovat 2,5 miliardy korun (zdroj: ČT24)

Foxconn chce v tuzemsku vybudovat výzkumné a designové centrum, které by mělo být jediné svého druhu v Evropě. Firma také plánuje vyvinout plně automatizované řešení pro výrobu, které bude aplikovat ve svých provozech v Pardubicích a Kutné Hoře. Dále hodlá postavit datová centra či využít svých distribučních kanálů v Číně k vytvoření obchodní platformy pro export českých výrobků na perspektivní asijské trhy.

„Investice firmy Foxconn, která byla dojednána, by se v letech 2015 až 2018 měla pohybovat v řádu zhruba 2,5 miliardy korun,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) pomůžou investice Foxconnu České republice „nastoupit do rozjetého vlaku a srovnat krok především s německým průmyslem“.

„Těmito investicemi Foxconn přispěje ke zrychlení procesu automatizace a digitalizace evropské výroby. Vytvoří také nezbytnou infrastrukturu, která umožní firmám rychle přijmout a rozvinout nové technologie a lépe využít možností, které jsou v dnešním digitalizovaném světě k dispozici. V regionu vytvoříme také síť datacenter, z nichž první budou umístěná právě v České republice,“ nastínil Gou, který patří mezi 250 nejbohatších lidí světa.

Výhodou Česka je poloha i vzdělaná pracovní síla

Dohoda se týká mimo jiné spolupráce na podpoře vzdělávání a tvorbě nových pracovních míst. Ministerstvo průmyslu uvedlo, že projekt by měl nabídnout tisíce míst pro kvalifikované odborníky a posílit exportní postavení českých výrobků na asijských trzích. Gou doplnil, že se jedná o třetí významnou investici firmy v Česku za posledních patnáct let. Důvodem je prý umístění země ve středu Evropské unie, silná vláda a vzdělaní a talentovaní lidé.

Otázkou je, zda do kvalifikovaných pozic najde firma dost vhodných kandidátů. „V Kutné Hoře jsou asi tři tisíce nezaměstnaných, na Kolínsku skoro pět tisíc, v Nymburku asi čtyři tisíce. Myslím si, že z okolí jsme docela schopní pokrývat poptávku,“ sdělil zástupce ředitelky Úřadu práce v Kutné Hoře Václav Kaše. Na Pardubicku by ale firma tolik lidí zřejmě nesehnala. Úřady práce jí proto chtějí pomáhat se svážením pracovníků z jiných krajů.

Sídlo výrobního závodu Foxconn v Kutné Hoře
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Foxconn se zaměřuje na řešení v oblasti IT, produkci spotřební elektroniky a výrobu součástek pro komunikační a elektronická zařízení. Vyrábí také všechny součásti osobních počítačů (s výjimkou čipů). Spolupracuje se značkami jako Apple, Microsoft nebo Dell.

V Česku nyní Foxconn zaměstnává asi 5500 lidí, z toho jich pracuje v pardubickém závodě zhruba 4500. Díky nárůstu vývozů o čtvrtinu se loni tuzemská pobočka Foxconnu posunula ze třetího na druhé místo mezi největšími českými exportéry, když za hranice vyvezla elektroniku v hodnotě 119 miliard korun.