MMF: Česká ekonomika pojede dál na vlně růstu

Praha – Česká ekonomika letos zrychlí ekonomický růst na tři procenta, tato optimistická slova dnes pronesl vedoucí mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) Costas Christou na závěr své 14denní mise v Česku. Střednědobě by se měl nakonec růst stabilizovat kolem 2,25 procenta. Členové MMF také sepsali několik doporučení, co by mělo Česko ve svém hospodaření ještě zlepšit.

„Ekonomika roste díky silné domácí poptávce a exportu, což je dobrá zpráva,“ uvedl Christou s tím, že růst ekonomiky podporuje vhodná rozpočtová politika.„Myslíme si, že plánovaný pokles deficitu o jeden procentní bod ročně je vhodný, bylo by dobré jej ještě zohlednit v legislativě. Přijetí tohoto kroku je klíčovým krokem,“ dodal.

Měnová opatření České národní banky (ČNB), která oslabila korunu, se podle Christoua ukázala jako velmi efektivní. Inflace je díky ní stále nad nulou, dodal. Do roku 2016 by se pak měla dostat ke dvěma procentům. Český finanční sektor je velmi dobře regulovaný a odolný vůči šokům, upozornil šéf mise. „S kvantitavními závěry mise MMF v zásadě souhlasíme. Souhlasíme i s tím, že makroekonomické politiky, tak jak jsou teď prováděné, jsou přiměřené. Nemám co dramatického bych k závěrečnému stanovisku dodal,“ uvedl guvernér ČNB Miroslav Singer.

S hodnocením politiky ČNB je ale hlavní ekonom GE Money Bank Petr Gapko opatrnější. „Tyto intervence nesly své ovoce a dá se říct, že zabránily tomu, abychom u nás viděli nějaký deflační vývoj. Nicméně odfiltrovat ten samotný efekt od toho, co bylo způsobeno jinými faktory, to je neuvěřitelně obtížné, řekl bych téměř nemožné. A proto bych byl opatrnější právě v tom velmi pozitivním hodnocení monetární politiky ČNB, se kterým Mezinárodní měnový fond přišel,“ uvedl.

Zpráva fondu obsahuje také několik doporučení pro českou stranu. Budoucí růst by měla vláda podle MMF podpořit třeba investicemi do dopravní infrastruktury, snižováním sociálních výdajů a úsporami ve zdravotnictví. A také finanční ústavou, která pomůže udržet nízký deficit. „S těmi všemi doporučeními se za ministerstvo financí ztotožňuji. A jedním z těch stěžejních úkolů bude jistě prosazení fiskální ústavy,“ uvedl Jan Gregor, náměstek ministerstva financí pro oblast veřejných rozpočtů. Pokud se ale ekonomice dařit přestane, má vláda podle fondu zase začít víc utrácet.

  • „Nerostou nám půjčky především v korporátním sektoru tak rychle, jak bychom si představovali. Ale myslíme si, že s tím, jak poroste ekonomika, se i tato oblast začne vzpamatovávat,“ uvedl šéf mise MMF Costas Christou.

Mise provádí MMF každý rok ve všech svých členských státech. „Je to velmi užitečný a velmi podrobný pohled zvenčí na naši ekonomiku, protože ta zpráva je poměrně dlouhá a jde do hloubky. To jestli se to nakonec přetaví v nějaké konkrétní kroky, samozřejmě záleží, jak si to vezmeme my Češi k srdci,“ říká Gapko s tím, že zprávu lze chápat ještě jiným způsobem, a to jako určitou kontrolu toho, kam naši ekonomiku směřujeme a jaké jsou předpovědi českých institucí. A podle Gapka z toho vyšlo ministerstvo i ČNB dobře, protože jejich predikce se v podstatě shodly s MMF.

Ministerstvo financí podle dubnové prognózy počítá letos s růstem o 2,7 procenta, ČNB čeká růst o 2,6 procenta. V letošním prvním čtvrtletí vykázala česká ekonomika podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu rekordní růst, když ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostla o 2,8 procenta. Meziročně ekonomika vzrostla o 3,9 procenta, nejrychleji od poloviny roku 2008. (čtěte více)