PPF prosadila rozdělení O2 na dvě firmy. Drobní akcionáři protestovali marně

Praha – Největší tuzemská telekomunikační firma O2 se rozdělí na dvě společnosti. Jednou z nich bude nadále operátor O2 poskytující služby koncovým zákazníkům, druhou nově vytvořená společnost Cetin, která bude vlastnit a spravovat pevné a mobilní sítě a datová centra. Navzdory protestům drobných akcionářů o tom rozhodla valná hromada firmy, která také schválila dividendu 13 korun na akcii.

Rozdělení telekomunikační firmy prosadila finanční skupina PPF Petra Kellnera, která v O2 vlastní téměř 85 procent akcií. Minoritní akcionáři, kterých se na valné hromadě sešlo rekordních více než 700 (tedy trojnásobek obvyklé účasti), byli z velké části proti. Mnozí v emotivních vystoupeních vyjadřovali obavy o hodnotu svých podílů, na klíčové hlasování se tak dostalo až po více než deseti hodinách. Dokumentace k projektu čítá asi 8000 stran.

Firma by měla být rozdělena od letošního června. O2 bude dál poskytovat telekomunikační služby koncovým zákazníkům, bude vlastnit mobilní frekvence a také dceřiného mobilního operátora na Slovensku. Do nově vytvořené firmy Cetin přejde infrastruktura, tedy pevné sítě, mobilní vysílače a datová centra.

Od rozdělení si vedení společnosti slibuje efektivnější fungování obou částí – O2 by měla pružněji reagovat na požadavky trhu, Cetin zase poskytovat ve větší míře služby infrastruktury dalším zájemcům a investovat. „Každá z těch firem se bude moci lépe věnovat tomu byznysu, který dělá. Myslíme si, že toto rozhodnutí bude výhodné pro akcionáře obou firem,“ sdělil mluvčí O2 Martin Žabka.

Žabka: Rozdělení bude výhodné pro všechny akcionáře (zdroj: ČT24)

Do Cetinu má přejít majetek v odhadní ceně 46,9 miliardy korun. Všichni akcionáři O2 získají ke každé akcii jednu akcii Cetinu, která nebude veřejně obchodovatelná. Jmenovitá hodnota akcií O2 klesne z 87 korun na deset korun. Těm, kteří s rozdělením na valné hromadě nesouhlasili, vyplatí O2 za akcie Cetinu odstupné. Hlasovat proti rozdělení a zajistit si tak odkoupení jinak málo likvidních akcií Cetinu doporučovali před valnou hromadou i analytici.

Do představenstva Cetin přejdou dosavadní ředitel divize infrastruktury a velkoprodeje O2 Petr Slováček, bývalý člen rady ČTÚ Michal Frankl a generální ředitel O2 Slovakia Martin Vlček. V dozorčí radě zasednou člen vrcholného vedení PPF Ladislav Chvátal, člen vedení PPF s odpovědností za PR a vztahy s veřejným sektorem Vladimír Mlynář a člen představenstva PPF Lubomír Král.

Na valnou hromadu se zbraní

Kromě rozdělení schválili akcionáři O2 také vyplacení dividendy ve výši 13 korun na akcii (to je o pět korun méně než loni). Na dividendy tak letos připadne celkem 4,1 miliardy korun, z toho téměř 3,5 miliardy získá PPF. Rozhodným dnem pro nárok na dividendu je 28. duben, splatná bude 28. května.

Valné hromady v pražském Foru Karlín se zúčastnili akcionáři disponující téměř 94 procenty akcií. Velký počet účastníků způsobil problémy již před zahájením, kdy se tvořily fronty u registrace i bezpečnostní kontroly. Bylo odhaleno několik střelných zbraní.

O2 má zhruba pět milionů mobilních zákazníků a 1,3 milionu uživatelů pevných linek. Finanční skupina PPF firmu ovládá od ledna loňského roku, kdy koupila 65,9 procenta od španělské Telefóniky v přepočtu za 63,6 miliardy korun. Loni klesl O2 zisk o 31 procent na 3,96 miliardy korun, výnosy se snížily o devět procent na 38,86 miliardy.