Benzin a nafta zdražují, nahrávají přitom růstu inflace

Pohonné hmoty v Česku po několikaměsíčním vytrvalém propadu mírně zdražily. Cena za litr benzinu i nafty stoupla v uplynulém týdnu shodně o 26 haléřů. Stále se ale drží pod třicetikorunovou hranicí. Předchozí pokles přitom trval od října loňského roku. A právě kvůli výrazně nestabilním hodnotám se dokonce začalo mluvit o deflaci, tedy nebezpečném poklesu cen.

Ceny benzinu i nafty postoupily na stojanech čerpacích stanic nahoru na průměrných 29,64 koruny za litr Naturalu 95 a na 29,74 koruny za litr nafty. Za propad mohl podle analytiků především přebytek ropy na trhu. Nyní však analytici soudí, že trend zlevňování skončil a ceny na českých pumpách by už měly i v delším horizontu jen růst, v lepším případě stagnovat. Důvodem jsou rostoucí ceny ropy, které za poslední dva týdny stouply zhruba o deset dolarů za barel.

„Zlevňování pohonných hmot v ČR končí. V nejbližším týdnu očekáváme zvýšení cen benzinu a nafty o několik desítek haléřů. Nepřekvapilo by nás ani zdražení o půl koruny,“ prohlásil analytik firmy Colosseum Boris Tomčiak. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák dodal, že po předpokládaném nárůstu cen benzinu a nafty v příštím týdnu očekává jejich stagnaci do konce prvního čtvrtletí: „Ve druhém čtvrtletí letošního roku by se však již mělo zdražovat v důsledku růstu cen ropy.“

Nejlevněji je v Pardubickém kraji

Některé části republiky jsou ale výjimkou. Nejlevnější naftu teď řidiči pořídí v Pardubickém kraji, v průměru za 29 korun. Například u čerpací stanice v Borové u Poličky je cena ještě nižší, konkrétně 27,90.

Ovšem v porovnání s okolními zeměmi je cena v Česku podle údajů Evropské komise stále nižší oproti Německu, Slovensku i Rakousku. „Naopak levnější benzin je tradičně možné natankovat v Polsku, kde je výrazně nižší spotřební daň,“ dodal Tomčiak. Podle jeho informací se na začátku týdne průměrná cena litru benzinu v Německu pohybovala v přepočtu na hodnotě 35,29 koruny, na Slovensku pak benzin stál průměrně 34,26 koruny za litr. V Polsku se litr benzinu prodával průměrně za 26,48 koruny.

Události: Nafta a benzin o něco dražší (zdroj: ČT24)

Zdražování pohonných hmot na rozdíl od řidičů vyhovuje třeba centrálním bankéřům. Brzdí totiž pád do deflace. S tím se teď potýká třeba Německo. Banky - a nejen ty české -  nezajímá, jaká je cena na jednotlivých stojanech. Ale to, jakým tempem kvůli nim běží celá ekonomika.

Ewald Novotny, rakouský guvernér a člen ECB:

„Je možná dobře, že jednotlivé ceny klesají, že máme levnější elektroniku a podobně. Ale ve výsledku pak firmy méně vydělávají a celková hospodářská situace se zhorší.“

Během strmého pádu, hlavně na přelomu roku, se ceny pohonných hmot dostaly na některých místech v Česku až několik korun pod hranici 30 korun za litr. Přitom od začátku loňského roku až do října se stabilně držely nad 36 korunami. Nyní se ještě ve většině krajů průměrné ceny pohybují kolem 29 korun, ale místy již opět překonaly třicetikorunovou hranici. Ještě v souhrnných statistikách za leden byl přitom jak benzin, tak nafta nejlevnější za posledních pět let.

Nejdražší jsou opět pohonné hmoty v Praze, kde řidiči zaplatí za litr Naturalu 95 v průměru 30,62 koruny.