Začalo insolvenční řízení s Viktoriagruppe, nafta se možná nevrátí

Weilheim in Oberbayern - Okresní soud v německém městě Weilheim in Oberbayern zahájil insolvenční řízení s firmou Viktoriagruppe. Správa státních hmotných rezerv (SSHR) se dlouhodobě snaží získat zpátky naftu, kterou v německých skladech umožnila uskladnit. Možná ale bude zahrnuta do majetku zkrachovalé firmy a SSHR dostane jako jeden z věřitelů jenom poměrnou část dlužné částky.

Stát se dlouhodobě pokouší získat všechnu naftu, kterou u Viktoriagruppe jako část státních rezerv uložil. Má hodnotu ve výši stamilionů korun. Šance, že by se státu majetek vrátil, avšak znejistilo i lednové rozhodnutí předběžného insolvenčního správce, který nárok neuznal. „Přestože jsme předběžnému insolvenčnímu správci doložili faktury za nákupy nafty i faktury za její skladování, tak neuznal, že hmota patří České republice,“ uvedl mluvčí Správy státních hmotných rezerv Jakub Linka. Česku tak možná nezbude než zaujmout roli jednoho z věřitelů.

„Pokud insolvenční správce naftu zahrne do majetku zkrachovalé společnosti Viktoriagruppe, potom bude prodána. Z peněz, které tím insolvenční správce získá, pak uspokojí věřitele. Ti ale získají jen poměrnou část dlužné částky,“ uvedl Linka. Všichni věřitelé mají do 16. března čas přihlásit své pohledávky. Tento krok prý učiní i SSHR. Věřitelský výbor by se měl sejít 24. března.

V roce 2010 uzavřela SSHR dodatek smlouvy o skladování specifických zásob, který umožnil umístit část zásob v Německu. Případ od loňského října vyšetřuje i česká policie. Současný předseda SSHR totiž podal trestní oznámení, aby policie prověřila, jestli v případě Viktoriagruppe nešlo o podvod. „Doufám, že policie prošetří všechny okolnosti tohoto případu,“ uvedl předseda SSHR Pavel Švagr. Insolvenční správce řekl, že v roce 2010 byla při převozu české nafty do Německa smíchána česká nafta s naftou firmy Viktoriagruppe. Správce také tvrdil, že smluvní vztah mezi SSHR a firmou neodpovídá německým právním předpisům.

Linka z SSHR: Přihlásíme se jako věřitelé, šance na naftu se snižuje (zdroj: ČT24)