Italové ve stávce. Nefungovala doprava ani úřady

Řím/Praha – Ochromená doprava, zavřené úřady, pošty i školy, omezená lékařská péče. V Itálii od rána probíhala osmihodinová generální stávka na protest proti vládním reformám. Dopravci odhadli, že zrušeno bylo až 70 procent autobusových a polovina leteckých spojů, mezi nimi i dva lety mezi Prahou a Milánem. Protestů se zúčastnily desetitisíce lidí na více než padesáti místech po celé zemi, v Turíně a Miláně došlo ke střetům mezi demonstranty a policií. Několik lidí utrpělo zranění.

Stávku pod heslem Cosí non va! (Takhle to nejde!) svolaly dvě ze tří největších odborových organizací - CGIL a UIL, které zastupují dohromady skoro osm milionů Italů. Jedná se tak o nejrozsáhlejší protest proti politice premiéra Mattea Renziho a jeho kabinetu, který chce řadou reforem znovu nastartovat krizí poznamenanou ekonomiku. Navíc šlo o vůbec první takto rozsáhlé demonstrace odborů proti levicové vládě. Italské odbory mají totiž s levicovými politiky tradičně velmi blízké vztahy.

Odbory se ohrazují zejména proti prosazované změně pracovního práva, která výrazně usnadní propuštění. Nelíbí se jim ale také plánovaná plošná úleva na daních pro podniky nezávisle na jejich zaměstnanecké politice. Kritiku vzbuzuje i návrh rozpočtu na příští rok, v němž se nepočítá se zvyšováním léta stagnujících mezd ve veřejném sektoru. Další změna by se měla týkat systému podpory v nezaměstnanosti, který je v současnosti podle řady lidí nespravedlivý a daleko od evropské normy. 

"@Agenzia_Ansa: #Scioperogenerale: la 'mappa' della protesta, da scuola a trasporti http://t.co/Qad9kyDWQ8 pic.twitter.com/XOuQGWKgQR"

Přestože předseda vlády Renzi uznal právo lidí na protesty, na svých reformách dál trvá, protože země by podle něj beze změn směřovala k postupnému úpadku. „Musíme se pozorně zabývat tím, co nefunguje, a nezametat problémy pod koberec,“ řekl dnes Renzi na podnikatelském fóru v tureckém Istanbulu. Prezident Giorgio Napolitano vyjádřil znepokojení s podle něj nešťastně vyhrocenou konfrontací mezi odbory a vládou.

Redaktor italské stanice RAI Josef Kašpar si myslí, že protesty jen tak neutichnou a důvod je zřejmý. „Premiér Renzi na rozdíl od prakticky všech předcházejících vlád včetně Berlusconiho jasně řekl, že si odbory vyslechne, vymění si s nimi názory, ale skutečné zákony se vypracovávají přímo v parlamentu, tedy bez souhlasu, či nesouhlasu odborových organizací,“ říká novinář a dodává, že italské odbory na to nejsou zvyklé, protože měly posledních 40 let velký vliv na hospodářskou politiku země.

Zrušeny byly i lety do Prahy

Kvůli generální stávce byla zrušena více než polovina dopravních spojů. Do protestní akce se zapojili také letečtí dispečeři, což vedlo ke zrušení stovek spojů. Jen domácí letecká společnost Alitalia jich na dnešek musela škrtnout na 200, další aerolinky své spoje preventivně odvolaly už dříve. Ve spojení s Prahou byl zrušen jen jeden ranní pár spojů s milánským letištěm Malpensa, sdělila mluvčí Letiště Václava Havla Marika Janoušková.

Podle italských médií panoval chaos v městské dopravě, například v Římě nefungovalo metro. Velmi omezená byla i doprava po železnici. Sdružení Česmad Bohemia nemá informace, že by se stávka dotkla českých autodopravců, řekl mluvčí sdružení Martin Felix. Stávkovali i téměř tři čtvrtiny odborářů v italském průmyslu.

Ostrý průběh měly potyčky v Miláně, kde desítky studentů převlečených za Santa Clause zaútočily na budovu regionálního úřadu a pořádkové síly napadly lahvemi a dalšími předměty. Policie zareagovala použitím slzného plynu. Podle úřadů utrpělo 11 policistů zranění.

Se ci bloccano il futuro noi blocchiamo la città #scioperogenerale #Roma @udu_sind @UduSapienza @uduroma @RDSRoma3 pic.twitter.com/TZI5lObLKk

Premiér Renzi, který do úřadu nastoupil letos v únoru, přišel s programem zásadních reforem zaměřených na oživení ekonomiky. Ta i v letošním třetím čtvrtletí zůstala v recesi. Jeho návrhy se ale nelíbí odborům, které kvůli nim v uplynulých měsících uskutečnily už desítky demonstrací a stávek.

Například v neděli večer doprovázely střety mezi policií a protestujícmi zahájení nové sezony v milánské La Scale. Stovky lidí před budovou opery křičely posměšky na zámožné hosty zahajovacího večera. Úvodního představení se zúčastnil mimo jiné italský expremiér Mario Monti nebo šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová.

I přes vyhrocené emoce někteří Italové nepřicházejí o humor. Například Pippo Lombardo napsal na svůj Twitter: Z důvodu generální stávky dnes bude v Římě přerušen odvoz odpadu. V některých zónách si ani nevšimli, že vůbec začal :-)