Levná ropa: Rusko trápí, motoristé to neregistrují

Praha – Cena ropy na světových trzích se od června 2014 snižuje. V polovině listopadu byla na čtyřletém minimu 76,76 dolaru za barel. Analytici očekávají, že pokud se země OPEC nedohodnou na snížení produkce, spadne cena až na 60 dolarů za barel. Motoristé na českých silnicích však stěží zaznamenávají zlevnění. Pro ruské ministerstvo financí to přitom představuje větší ztrátu než západní sankce.

Třicetiprocentní propad ceny severomořské ropy Brent se skoro neodráží na cenách pohonných hmot na českých pumpách. Důvodů to má několik. Jednak pumpaři neprodávají surovou ropu, jednak základní cenu notně zvyšuje vliv daní, devizového kurzu nebo marže. „Kromě samotné ceny ropy Brent, respektive velkoobchodních cen pohonných hmot, vstupuje do výpočtu kurz koruny vůči dolaru a v těchto měsících je koruna slabší,“ řekl analytik ČSOB Petr Báča.

Cenu litru suroviny zhruba zdvojnásobí daň spotřební, dál ji zvýší daň z přidané hodnoty ve výši 21 procent a obvyklá marže kolem dvou korun. Konečná cena se tak může změnou ceny suroviny, jak ji sledujeme ve světě, pozměnit jen mírně. Prodavače benzinu či nafty navíc limitují i nasmlouvané kontrakty.

  • „Rusko musí dělat reformy, nemůže dál vysávat celé národní bohatství do rukou několika málo oligarchů a Putin se bude muset rozmyslet, jestli se pustí do skutečně významných reforem, které budou nutně demokratizující, nebo jestli bude dál hrát velice tenkou hru a růst velice rozdělné společnosti,“ říká ekonom Tomáš Sedláček.

„Zasedání OPECu, které se plánuje na tento čtvrtek, bude po dlouhé době napínavé. Ta minulá zasedání probíhala automaticky, nebylo, o čem se bavit. Každý těžil, co se dalo. V současnosti, kdy poptávka po ropě neroste tak rychle jako dříve a produkce roste dost razantně, tak (zasedání OPECu) bude zajímavé,“ řekl Petr Báča z ČSOB.

V jiném kontextu je cena ropy problém. Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes oznámil, že ztráty způsobené poklesem cen ropy odhadují na 90 až 100 miliard dolarů. Tento finanční propad porovnal s vlivem západních sankcí namířených proti Rusku, které mají ruské hospodářství stát 40 miliard dolarů ročně. Analytik Báča myslí, že na běžném životě tamních lidí se finanční ztráty teprve začnou projevovat.

Ruská vláda má podle ministra energetiky Alexandra Novaka rovněž jednat o snížení produkce ropy s cílem stabilizace ceny. Podle dnešní zprávy listu Kommersant by Moskva mohla redukovat těžbu o zhruba 15 milionů tun ročně (300 000 barelů denně). Zároveň však v televizním rozhovoru pro státní televizi Rossija 24 ministr Novak uvedl, že by mohli ponechat produkci ropy beze změny. Analytik Báča ale uvedl, že tři sta tisíc barelů by nemělo velký dopad.