Optimismus českých spotřebitelů po sedmi letech stoupá

Praha – Poprvé od března 2007 je mezi českými spotřebiteli více optimistů než pesimistů. Vyplývá to z listopadových údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Celková důvěra v českou ekonomiku v tomto měsíci stoupla na 10,1 bodu, oproti říjnu je to zvýšení o 1,3 bodu. Zrychlila tak svůj předchozí růst. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví a službách, naopak v průmyslu a v obchodě klesla.

Celkový ukazatel důvěry podnikatelů oproti říjnu vzrostl o osm desetin bodu na 12,3 bodu. "Zatímco podnikatelské nálady kolem nás směřují ke stále většímu pesimismu, ČR se stává ostrůvkem naplněným optimismem. Nálada v podnikatelském sektoru je nejlepší od roku 2011,uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Zvýšila se také důvěra spotřebitelů, a to o 3,3 bodu na 1,3 bodu. Poprvé od jara 2007 tedy překonala hranici nuly. „Lidé ztrácí obavy z ekonomického vývoje v budoucnu. Primárně se neobávají nezaměstnanosti, která nyní výrazně klesá. Ale je to i celková situace, kdy ceny téměř nerostou, zato nominální platy ano. Koupěschopnost tak roste, a lidé to již vnímají. To jim dává větší důvěru do příštích měsíců,“ říká Michal Kozub, analytik ze společnosti Home Credit.

"Může k tomu přispívat i politické prostředí, které v současnosti straší české obyvatele méně než předchozí politika," říká analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. 

Kde naopak ukazatel důvěry klesl, je obchod – snížil se o 4,7 bodu na 11 bodů. Zvýšily se zásoby a zhoršila se ekonomická očekávání pro příští tři měsíce. V průmyslu se důvěra snížila o bod na výsledné 2 body, a je tak jako jediná nižší než před rokem. Průmyslovým podnikům se mírně snížila poptávka a jejich očekávání pro příští půlrok. Podle Kozuba je hodnota 2 bodů pro průmysl v tomto roce spíše podprůměrná, ale i tak by neměla signalizovat problémy.

Nejvíce poskočily hodnoty důvěry ve stavebnictví, a to o celých 6 bodů. „Tam se hodnota důvěry zvedla na minus 24 bodů. V lednu byla přitom důvěra výrazně horší - minus 48 bodů. Stavebnictví si tak prošlo výrazným zlepšením. Pojí se s větší investiční aktivitou státu v oblasti dopravních staveb, ale i větší aktivitou soukromých developerů. Příští rok by se měla důvěra ve stavebnictví dále zlepšovat. Listopadová hodnota je prozatím nejlepší hodnotou za celý rok 2014 a nejvyšší od roku 2009, kdy stavebnictví propadlo do krize,“ vysvětluje Kozub. Stavebnictví je ale i tak jako jediné pod hranicí nuly. 

Stoupla také důvěra ve vybraných odvětvích služeb o 3,3 bodu na 32,3 bodu, firmy lépe než v říjnu hodnotí ekonomickou situaci a mají také vyšší očekávání pro další období.

Vydáno pod