Senátem prošly daňové změny, polepší si rodiče i pracující důchodci

Praha – Senát schválil novelu zákona o daních z příjmů, která zvyšuje daňovou slevu na druhé a další dítě a navrací slevu na dani pracujícím důchodcům. Současně s tím omezuje výdajové paušály živnostníků ve výši 60 a 80 procent na dva miliony korun. Podle očekávání prošlo i zavedení třetí sazby DPH ve výši 10 procent. Všechny normy nyní dostane k podpisu prezident, platit by měly od ledna.

Desetiprocentní sazba DPH se má od příštího roku vztahovat na knihy, kojeneckou výživu a léky (včetně veterinárních). Potraviny budou i nadále spadat do patnáctiprocentní sazby. Od nového roku budou tedy platit tři sazby DPH ve výši 10, 15 a 21 procent. Koalice si od nové sazby slibuje snížení cen pro koncové spotřebitele, podle expertů ale nelze výrazné zlevňování očekávat. Hrozí totiž, že firmy využijí snížení daně ke zvýšení svých marží.

Lékárenská komora zase upozorňuje, že u léků na recept se lidé budou muset o daňovou slevu podělit s pojišťovnami. Dvě a půl procenta ušetří pacient dvě a půl pojišťovna. 

„Daňový systém obsahující tři sazby DPH je z hlediska správy a výběru DPH samozřejmě složitější než systém obsahující dvě sazby nebo jednu sazbu. Zavedením třetí sazby DPH naroste počet sporných případů týkajících se správného použití sazby DPH, a zvětší se tedy prostor pro případné obcházení zákona,“ poznamenal partner v poradenské společnosti Mazars Pavel Klein.

Co všechno senátoři schválili?

  • zavedení třetí sazby DPH ve výši 10 % na léky, knihy a kojeneckou výživu
  • zvýšení daňové slevy na druhé a další dítě
  • navrácení daňové slevy pracujícím důchodcům
  • omezení paušálů živnostníků ve výši 60 % a 80 % na dva miliony korun
  • nové zdanění investičních fondů
  • limit pro bezhotovostní platby se sníží ze současných 350 000 na 270 000 korun
  • registrační značky aut na přání mají být zavedeny až od roku 2016
  • lustrace se budou vztahovat pouze na vedoucí  úředníky, nikoliv na ministry
  • plán zahraničních misí české armády na další dva roky

Co sněmovně vrátili?

  • změny v regulaci kampeliček - požadují, aby záložny musely žádat o bankovní licenci při dosažení bilanční sumy čtyři miliardy korun (vláda navrhla jako hranici pět miliard)
  • osvobození spolků, nadací a odborů od soudních poplatků v rejstříkovém řízení jen na půldruhého roku

Zavedením nižší sazby na kojeneckou výživu chce vláda podpořit rodiny s dětmi. Stejně jako zvýšením daňových slev. Nyní je možné na každého potomka odečíst z daní 1 117 korun měsíčně. Nově se má sleva zvýšit o 200 korun na druhé dítě a o 300 korun na třetí dítě. „U rodin s jedním dítětem se nic nemění. Rodina se dvěma dětmi si polepší o 2 400 korun ročně, se třemi o 6 000 korun ročně,“ vysvětlil odborník na přímé daně z PwC Tomáš Hunal.

Co se týče výdajových paušálů ve výši 60 a 80 procent, limit pro jejich využití bude nově stanoven na dva miliony korun. „Pokud si podnikatel vydělá více, může si paušální výdaje uplatnit maximálně z částky dvou milionů korun. Případně má vždy možnost uplatnit výdaje vynaložené ve skutečné výši,“ uvedl Hunal.

„Domnívám se, že by bylo vhodnější ponechat současné sazby DPH. Za prvé, tato změna vyvolá velké náklady v souvislosti se změnou účetních softwarů – podnikatelé se na to budou muset připravit, což bude velmi drahé. Za druhé, je velmi diskutabilní, zdali snížení sazby na 10 procent opravdu sníží cenu výrobků. A za třetí, jestliže to má být cíleno na rodiny s dětmi, tak existují v sociální politice mnohem vhodnější nástroje, třeba jednostranné transfery,“ říká daňový poradce Martin Houska.

Novela zákona o daních z příjmů mění rovněž zdanění investičních fondů. Vláda navrhla upravit zdanění fondů tak, aby investice prováděné jejich prostřednictvím měly z pozice investora srovnatelné zatížení s investicemi prováděnými individuálně, tedy 19 %. U vybraných typů investičních fondů, například fondů rizikového kapitálu, má zdanění sníženou pětiprocentní sazbu.

Členové horní komory, kteří se naposledy sešli v „předvolební“ sestavě, tuto úpravu poslali dál, i když senátní hospodářský výbor doporučil zachovat současnou úroveň zdanění. Kromě některých senátorů před změnami varovala i Asociace pro kapitálový trh, podle které hrozí odchod významné části fondů kvalifikovaných investorů s objemem aktiv přes 70 miliard korun do zahraničí.

Co naopak senátoři sněmovně vrátili, je změna regulace kampeliček. Do předlohy vložili pozměňovací návrh, aby záložny musely žádat o bankovní licenci už při překročení roční bilanční sumy ve výši čtyř miliard korun, a nikoliv pěti, jak navrhla vláda. Zákon tak znovu posoudí sněmovna, která před měsícem totožný poslanecký návrh odmítla. Nesouhlasil s ním ani ministr financí Andrej Babiš (ANO).