Anheuser-Busch koupil pivovar Samson

Praha - Největší pivovarnická skupina Anheuser-Busch koupila od podnikatele Františka Savova stoprocentní podíl v Pivovaru Samson. Znamená to, že bude vařit pivo v Českých Budějovicích, kde sídlí i budějovický Budvar. Obě firmy se přitom soudí o práva na značku Budweiser.

Společnost Taurus One Limited se sídlem na Kypru prodala sto procent akcií českobudějovického Pivovaru Samson skupině Anheuser-Busch, která je součástí světového pivovarnického lídra AB InBev (ABI). „Mohu jenom potvrdit, že k transakci došlo, za kolik, nebudeme zveřejňovat. Anheuser je teď stoprocentním vlastníkem Pivovaru Samson a. s.,“ uvedl mediální zástupce společnosti Taurus Michal Donath. 

Stát jako vlastník Budvaru měl v roce 2009 možnost Samson koupit. Cena za ztrátový a zadlužený provoz byla však nereálně vysoká, zhruba 1,5 miliardy korun. Podle serveru motejlek.com transakcí s a. s. Pivovar Samson dochází k dokončení obchodu, který začal v roce 2011, kdy Anheuser-Busch InBev koupil ochranné známky pivovaru. 

Před lety patřil Anheuser-Busch k zájemcům i o koupi Budvaru. Loni v létě ale Američané oznámili, že o Budvar nemají zájem. S privatizací pivovaru v současnosti nepočítá ani stát. „Privatizaci Budějovického Budvaru neplánujeme. Již nyní investujeme do rozvoje a rozšíření výrobních kapacit. Cílem je zvyšování stavu a exportu piva a v této souvislosti i vytvoření nových pracovních míst,“ uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka. 

Co znamená převzetí pivovaru Samson pro spor o značku Budweiser?

Kvůli registraci ochranných známek Budweiser nebo Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI svou klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích. Společnost AB InBev v prohlášení uvedla, že akvizice posílila právní pozici firmy k otázce týkající se této sporné značky piva a že společnost nyní vyhodnocuje to, jak šířeji používat značku Budweiser pivovaru Samson. 

Podle mluvčího Budvaru nicméně převzetí pivovaru Samson do sporu o značku nijak výrazně nezasáhne. „Změna vlastníka nemá vliv na ochranné známky, průběh soudních sporů mezi Budějovickým Budvarem a ABI ani na obchodní činnost,“ řekl mluvčí. 

„Pivovar Samson, a. s. není ani právním, ani historickým nástupcem bývalého měšťanského pivovaru pod názvem Die Budweiser Bräuberechtigten-Bürgerliches Bräuhaus Budweis, gegründet im jahre 1795. Proto nevlastní žádnou ochrannou známku s prvkem BUDWEISER a obchodní činnost provádí pouze pod značkou Samson. Z toho důvodu nepředstavuje změna vlastníka pro Budějovický Budvar riziko v soudních sporech s ABI,“ dodal. 

Soudní spory o značku Budweiser trvají od roku 1907. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 procentech případů. V letech 2000 až 2013 bylo definitivně ukončeno 184 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 125 případů a deset sporů skončilo smírem nebo remízou.