Potraviny odrazily deflaci, ceny se stále nehýbou

Praha - Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta. Analytici přitom očekávali její mírné zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

I když se ve výsledku celková inflace moc nehýbala, ve srovnání s loňským dubnem výrazně zdražily potraviny, hlavně maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky. Největší vliv na meziroční míru inflace měly tedy právě potraviny a nealkoholické nápoje. Nejvíc se zvedaly ceny jogurtů, a to o více než pětinu. Mléko je ve srovnání s loňským dubnem dražší o 13,9 procenta, sýry o 12,3 procenta, maso o 3,4 procenta. 

„Ceny potravin jsou jedinou překážkou od deflace,“ říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil. Právě obavami z poklesu cen přitom zdůvodňuje Česká národní banka devizové intervence. Centrální banka je spustila loni v listopadu právě proto, aby popohnala inflaci k vyšším hodnotám. ČNB nákupem velkého množství eurových deviz oslabila korunu na 27 CZK/EUR.  

Prognóza ČNB

Podle nové prognózy centrální banky by měla inflace ve druhém čtvrtletí 2015 činit 2,3 procenta a ve třetím čtvrtletí 2,2 procenta. Průměrná inflace za celý letošní rok by pak měla být 0,8 procenta, což je nejnižší hodnota za posledních deset let. Příští rok očekává ČNB průměrnou inflaci 2,2 procenta

V dubnu zlevňovaly hlavně zemědělské výrobky

Celková úroveň spotřebitelských cen přitom podle ČSÚ zůstala v dubnu stejná jako v březnu (meziměsíční změna 0,0 %). „Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zmírnil na 0,1 % z 0,2 % v březnu,“ oznámil úřad. Zatímco se totiž zvyšovaly ceny za oblečení a boty, ceny potravin naopak klesaly, čímž se růsty cen vykompenzovaly. 

Oděvy sezonně zdražily skoro o čtyři procenta, boty dokonce o 8,5 procenta. Naopak nejvíce zlevňovaly potraviny a nealkoholické nápoje. Lacinější byly oproti předchozím měsícům hlavně zemědělské produkty – zelenina, ovoce, vejce, máslo nebo cukr.

Květen by již ale podle analytika UniCredit Bank Patrika Rožumberského měl přinést citelný skok v inflaci vzhůru. Růst inflace se prozatím odkládá a patrný bude až ve druhé polovině roku," přidává se analytik ČSOB Petr Dufek. 

„Na inflační cíl ve výši dvou procent by se inflace měla dostat v příštím roce. K opuštění intervenčního režimu by měla centrální banka přistoupit v polovině příštího roku,“ dodal pak analytik Komerční banky Jiří Škop.