Stát mohl prodejem OKD přijít až o 34 miliard

Praha – Prodej společnosti Ostravsko-karvinských dolů (OKD) podnikateli Zdeňku Bakalovi, který v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly, mohl kvůli chybným posudkům cen nemovitostí státní pokladnu přijít až na 34 miliard korun. O zjištění jste se mohli dozvědět v pořadu Reportéři ČT, reportáž si můžete prohlédnout také zde.

Ani při privatizaci Mostecké uhelné nemusel stát přijít o tolik jako při prodeji Ostravsko-karvinských dolů (OKD). Podle zjištění Reportérů ČT totiž Fond národního majetku pochybil při posuzování cen zhruba 44 000 bytů na severní Moravě, dalších nemocnic, hotelů či jiných nemovitostí. Rozdíl mezi tehdejšími posudky a dnešními tržními cenami přitom podle odborníků činí až 34 miliard korun.

Téměř tři miliony čtverečních metrů – plocha, na níž se rozkládají všechny tzv. byty OKD na severní Moravě – byly v roce 2004 skupinou Zdeňka Bakaly skoupeny za celkovou částku necelých dvou miliard korun. Konkrétně jeden metr čtvereční přišel společnost RPG byty, již prostřednictvím skupiny BXR Bakala spoluvlastní, na 600 korun. Nyní přitom realitní firma nabízí první stovku bytů nájemníkům za průměrnou cenu 8 900 korun na metr čtvereční.

Při vynásobení tří milionů metrů čtverečních 8 900 korunami cena celého bytového fondu OKD v Moravskoslezském kraji vychází na 25 miliard korun. Hodnota těchto bytů je však podle Reportérů ČT mírně nadprůměrná. Podle Miroslava Dudy, právníka a majitele realitní firmy, tak při použití obvyklé tržní ceny za metr čtvereční hodnota klesá na zhruba 21 miliard korun. Další téměř miliardu pak činí pozemky, které se nacházejí pod stavbami či jsou volně k dispozici.

Soudní znalec Rudolf Doucha, který byl sjednán Fondem národního majetku (FNM) pro vypracování posudku, přitom podle Reportérů ČT pracoval pod neúměrným časovým tlakem. Kvůli tomu, aby byla těsně před vstupem do Evropské unie ještě na odprodej uplatněna stávající legislativa, měl Doucha na ocenění těchto nemovitostí tři týdny.

Nestandardní ocenění?

Vrcholní úředníci fondu přitom na Douchu v této záležitosti podle znalcových slov naléhali denně. „Tlačili na mě ze všech stran, ať to udělám rychle, protože to potřebují. Chtěli ten obchod udělat ještě v rámci českých zákonů před vstupem do EU,“ vysvětluje Doucha. „Za tři neděle oceňte všechny tyhle dceřinky, když nemáte jejich podklady. A jak máte ocenit rychle 44 tisíc bytů?“ dodává. Douchovo vyjádření na skrytý mikrofon je ovšem v rozporu se zprávou v ocenění. Zde se píše, že „všechny hodnoty jsou ověřené a překontrolované, a tedy seriózní.“

Z úředníků FNM, kteří se zabývali odprodejem OKD, jsou dnes policií obviněni tři – Jan Škurek, Jan Juchelka a Pavel Kuta. Poslední jmenovaný přitom v devadesátých letech působil v investiční bance Patria Zdeňka Bakaly, s nímž také spoluvlastnil televizi TV3. A Kutův podpis je rovněž na straně českého státu při smlouvě o prodeji podílu v OKD.

OKD a politické šachy (zdroj: ČT24)

Nejde však pouze o oceněné nemovitosti a další majetek. Z dvaceti dceřiných společností OKD nebyla drtivá většina oceněna vůbec, do spoluvlastnictví Zdeňka Bakaly tak mířila zdarma. Jde například o další hornické byty v Kladně či společnost OKD Dopravy, která byla podle Romana Macháčka, předsedy sdružení nájemníků BytyOKD.cz, v době privatizace prakticky největším soukromým železničním přepravcem v zemi. Její tržní hodnota činila zhruba jednu miliardu korun.

Noví vlastníci si neoceněné dceřiné společnosti nechali ocenit od dvou znaleckých ústavů a z posudků vyplývá, že hodnota firem činí 12 miliard korun. Jednu z nich, koksovny OKK, přednedávnem skupina Zdeňka Bakaly prodala za více než dvě a půl miliardy korun. Mezi další prodaný majetek získaný zdarma od státu patří například Hornická nemocnice v Karviné (objekt loni majitelé prodali za 117 milionů korun) či hotely v Praze, Frýdku-Místku a Petrovicích u Karviné, které Bakalova skupina prodala celkem za téměř 150 milionů korun.