Dnešek je poslední den na podání daňového přiznání

Praha - Dnešek je poslední den na odevzdání daňového přiznání, pokud ovšem nevyužíváte služeb daňového poradce. Stejně jako každý rok finanční úřady rozšířily úřední hodiny. Všechny jsou otevřeny od 08:00 do 18:00 hodin; lidé můžou ještě poslat přiznání poštou nebo přes internet. Podle odhadů správy letos lidé odevzdají asi dva miliony daňových přiznání, loni to bylo 1,87 milionu. Do pondělka evidovala finanční správa 1,5 milionu odevzdaných formulářů. K tématu daní sledujte dnes od 21:03 na ČT24 speciální prodloužené vydání pořadu Ekonomika ČT24.

Celkově vyšší letošní očekávaný nárůst počtu přiznání souvisí se zavedením solidární daně od počátku roku 2013 pro vysokopříjmové zaměstnance. Povinnost podat daňové přiznání tak mají i ti, kteří měli byť v jediném měsíci v roce příjem přes 103 536 korun. Finanční správa odhaduje, že takových přiznání by mělo být zhruba 200 tisíc. (Více čtěte ZDE.)

Na poslední dva dny nechala odevzdání růžového formuláře asi polovina daňových poplatníků. Daňové přiznání se dá přitom podat několika způsoby. Formulář lze zaslat poštou, důležité je ale, aby zásilka měla dnešní razítko. V případě, že poplatník podá daňové přiznání po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad automaticky přistupuje k výpočtu pokuty. Pokud ale vypočtená sankce nedosáhne výše 200 korun, úřad ji nepředepíše a neplatí se. Loni byly takto uděleny pokuty 11 389 lidem za 21 milionů korun.

Formulář se dá podat také osobně přímo na finančním úřadu, nebo přes internet. Například internetové stránky Finanční správy umožňují elektronicky vyplnit jakýkoliv formulář daňového přiznání včetně kontroly správnosti propočtu. Navíc je možné vyplněné daňové přiznání zaslat elektronicky přímo na finanční úřad, a to buď prostřednictvím daňového portálu nebo datové schránky. Zůstává i možnost daňové přiznání pouze elektronicky vyplnit, poté vytisknout a zaslat na finanční úřad poštou nebo doručit osobně.

Lidé by měli dnes stihnout nejen daňové přiznání odevzdat, ale taky vyměřenou daň zaplatit. Za každý den prodlení s podáním daňového přiznání neukázněný poplatník zaplatí 0,05 % z výše daně, kterou měl odvést s tím, že pokuta může vystoupat až na 300 tisíc korun. Souběžně s tím nabíhá ještě úrok z nezaplacené daně. Ten ministerstvo financí stanovilo na 14,05 % za rok. 

Daňovým přiznáním to ale nekončí. Fyzické osoby musí odevzdat také přehledy pro sociální a zdravotní pojištění - tam je měsíční lhůta, která od podání daňového přiznání.

Berní úřady čekají na daňová přiznání jen do šesté večer (zdroj: ČT24)

Novinky pro všechny, kdo podávají přiznání k dani z příjmů fyzických osob za rok 2013 

Živnostníci a další OSVČ - Pokud osoby samostatně výdělečně činné využijí takzvané výdajové paušály, nemohou současně uplatnit daňové slevy na dítě a na manžela či manželku. Dalších slev a odpočtů se však omezení netýká. V platnosti je základní sleva na poplatníka nebo odečet úroků z úvěru na bydlení od daňového základu. 

Při souběhu příjmů z více druhů činností, přičemž u některých poplatník bude využívat paušál a u některých ne, bude nárok na daňové úlevy zachován, pokud součet dílčích základů, u kterých byly paušály uplatněny, není vyšší než 50 procent celkového základu daně. Samotná výše paušálů se nakonec nemění - více o daňových paušálech

Důchodci s vlastními příjmy - Důchodci si nově nemohou od daně z příjmů odečítat základní slevu na poplatníka v roční výši 24 840 korun. Poprvé se toto omezení vztahuje právě na příjmy z roku 2013. Vedle důchodců pracujících jako zaměstnanci či brigádníci se to týká i živnostníků a dalších OSVČ, tedy například i penzistů s příjmy z pronájmu nebo malé fotovoltaické elektrárny na střeše vlastního domu. 

Lidé s nejvyššími příjmy - Lidé s příjmy nad čtyřnásobek průměrné mzdy - tedy zhruba nad 100 tisíc korun měsíčně - zaplatí státu výrazně více než dosud. Jednak odvedou takzvaný solidární příspěvek, jednak se jich dotkne zrušení stropů pro odvody na zdravotní pojištění – více o solidární dani.