Výbor obměnil většinu dozorčí rady ČD - kvůli finančnímu přehledu

Praha - Pět z devíti členů dozorčí rady Českých drah končí. Z funkce je dnes odvolal řídicí výbor dopravce, který do dozorčího orgánu jmenoval například prvního náměstka ministra dopravy Milana Fernace nebo bývalého šéfa pražského dopravního podniku Milana Křístka. Kromě nich dozorčí radu doplní bývalý člen správní rady ČD Cargo Michal Zdeněk a bývalí náměstci ministra dopravy Vojtěch Kocourek a Antonín Tesařík.

Z rady ČD odcházejí lidé ze Žákovy éry (zdroj: ČT24)

Z dozorčí rady se kromě Miroslava Svítka (ČSSD) a tří zástupců odborů museli poroučet všichni členové, o jejichž působení v radě rozhoduje řídicí výbor. Zástupce odborů do rady delegují zaměstnanci státní firmy. Dobrovolně dozorčí radu opustil její předseda Zdeněk Žemlička, který na funkci podal rezignaci 20. února, uvedly ČD. Kromě něj dozorčí orgán opustili Ivana Kubaštová, Miroslav Svítek, Antonín Věchet a František Žerava.

Odvolané členy dozorčí rady prosadil do kontrolního orgánu drah krátce po svém jmenování exministr dopravy Zdeněk Žák. Původní dozorčí rada nejprve koncem loňského června vyměnila vedení ČD v čele s bývalým generálním ředitelem Petrem Žaludou a okamžitě jmenovala šéfem Českých drah Dalibora Zeleného, který státního dopravce řídil mezi roky 1998 a 2003.

Začátkem letošního února po změně vlády nicméně rada ve stejném složení Zeleného odvolala a generálním ředitelem drah zvolila Dalibora Kurucze, někdejšího náměstka ředitele ČD pro ekonomiku a techniku.

Jeho pravomoci dnes ale řídicí výbor omezil. Dokumenty a smlouvy za České dráhy budou muset nově podepisovat vždy dva členové tříčlenného představenstva. Nebude tak jako doposud stačit jediný podpis předsedy představenstva, řekl mluvčí drah Radek Joklík. Kurucz v Českých drahách zastává jak funkci generálního ředitele, tak předsedy představenstva.