Analytici blahořečí průmyslu, u stavebnictví si tak jistí nejsou

Praha - Český statistický úřad dnes představil souhrnná data z ekonomiky za poslední měsíce roku 2013. Pozitivní trend se dá sledovat v průmyslu, který nabral dech a meziměsíčně rostl o 1,3 procenta. Opačný trend se však dá sledovat ve stavebnictví, kde výroba meziměsíčně klesla o 5,6 procenta. V souladu s odhadem analytiků si v prosinci vedla nezaměstnanost, která se vyhoupla na 8,2 procenta kvůli ukončování sezonních prací - bez práce je téměř 600 tisíc lidí. Inflace za poslední měsíc roku vzrostla na 1,4 procenta.

Průmysl: 

Český průmysl nastoupil pozitivní trend, ve kterém pokračoval i v listopadu 2013. Jeho růst opět zrychlil. Průmyslová výroba meziročně vzrostla o 6,2 procenta. Ve srovnání s předchozím měsícem byla po vyloučení sezonních vlivů průmyslová produkce v listopadu vyšší o 1,3 procenta.

Průmyslovým podnikům pomáhá poptávka po jejich produktech v zahraničí i v tuzemsku. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 14,3 procenta, tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,3 procenta. Už tradičně českému průmyslu pomohla výroba motorových vozidel, která se meziročně zvýšila o 13,7 procenta. Nedařilo se naopak těžbě a dobývání (meziroční pokles o 8,2 procenta).

Analytici:

  • „Navzdory nižšímu počtu pracovních dnů v listopadu 2013 oproti listopadu předchozího roku se tak průmysl drží výrazně v černých číslech. Pozvolné oživení očekávám i během letošního roku,“ podotkl Petr Smutný ze společnosti PricewaterhouseCoopers.
  • „Pozitivní zprávou je, že růst průmyslové produkce bude pokračovat minimálně i v první polovině letošního roku a dojde i k postupné tvorbě nových pracovních míst. Tento výhled potvrzují hodnoty indexů nákupních manažerů PMI v ČR i v eurozóně, německé průmyslové objednávky i lepšící se situace v jihoevropských zemích, jako je Itálie či Španělsko,“ potvrdil i analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Stavebnictví

Průmyslníci si nad vývojem mnou ruce, naopak ve stavebnictví se pokračuje v negativním trendu. Končí sezona venkovních prací, a proto v listopadu kleslo meziročně o 9,3 procenta. Meziměsíčně bylo po očištění od sezonních vlivů nižší o 5,6 procenta.

„Výsledek v letošním roce jsme očekávali. Jde o trvalý sestup. U veřejných zakázek je tragický dopad zastavení investorské přípravy staveb v dopravní infrastruktuře. Za loňský rok jsme nevyčerpali 15 miliard. Nejsou problémem finance, ale nepřipravenost projektů,“ potvrdil prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš.

Stavební úřady vydaly meziročně o 13,4 procenta stavebních povolení méně. Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci ve stavebnictví se v listopadu 2013 meziročně snížil o 8,1 procenta. Průměrná měsíční nominální hrubá mzda těchto zaměstnanců meziročně klesla o šest procent na 33 130 korun.

Matyáš navíc určitou naději vidí v podepsané koaliční dohodě, v níž nachází velkou řadu prorůstových opatření, které svaz dlouhodobě prosazuje. „Očekáváme tedy s jistou dávkou optimismu, že budou také promítnuty do programového prohlášení budoucí vlády,“ podotkl Matyáš.

Analytici:

  • „Zájem o nové byty díky nízkým sazbám by mohlo přinést postupné oživení i sektoru stavebnictví. To ale nebude spásou pro všechny společnosti, protože takový stavební boom jako v letech před krizí rozhodně nenastane,“ doplnil analytik Home Credit Michal Kozub.
  • „Stavebnictví prožívá stále velmi zlé časy. V listopadu se objem stavebních prací opět smrštil, přičemž nejvíce strádá pozemní stavitelství. A to i přesto, že byla zahájena výstavba nemalého množství bytů v bytových domech,“ poznamenala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Nezaměstnanost

Prosinec přinesl na trhu práce negativní změnu, která však byla očekávána. Nezaměstnanost se zvýšila na 8,2 procenta z listopadových 7,7 procenta. Bez práce tak bylo necelých 600 tisíc lidí. Co je důvodem růstu nezaměstnaných? Především postupné ukončování sezonních prací na venkově a v menších obcích - výsledek odpovídá odhadům analytiků.

Nejvíce lidí se uchází o místo na Karvinsku (téměř 81), poté následuje Bruntál (více než 50 lidí). Nejmenší nezaměstnanost bude tradičně v hlavním městě - nezaměstnanost tu zůstala stejná, lehce nad 5 procenty.

„Česká ekonomika byla poslední dva roky v recesi, což přináší úbytek pracovních míst. Samozřejmě za to může hlavně méně pracovních míst v zemědělství a stavebnictví, ale tenhle úbytek je v těchto měsících každoročně,“ doplnil Novák, analytik Akcenta CZ.

Inflace

Rostoucí trend v inflaci jistě dělá radost bankéřům České národní banky. V prosinci poskočila na 1,4 procenta z listopadových 1,1 procenta. I přesto, že je za rok 2013 průměrná inflace 1,4, jde o nejnižší hodnotu od roku 2009. Jak se měnily ceny:

  • Zelenina ve srovnání s prosincem 2012 podražila o 22,4 procenta.
  • O více než deset procent se meziročně zvýšily rovněž ceny mléka, sýrů a jogurtů.
  • O 18,2 procenta v meziročním srovnání zlevnily mobilní telefony.
  • Z energií zlevnil zemní plyn, jehož cena se ve srovnání s posledním měsícem roku 2012 snížila o sedm procent.

„Výsledky prosincové inflace by se měly obejít beze změny postoje ČNB k intervencím. Od února však inflace bude podle našich předpokladů postupně sílit a již na začátku druhé poloviny roku se přehoupne přes dvě procenta,“ doplnil analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský s tím, že v lednu by mohla inflace sklouznout pod jedno procento. I podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa v lednu inflace propadne až téměř k nule.