Po 150 letech se má londýnská „tube“ změnit. Odbory protestují

Londýn – Londýnské metro letos slaví 150 let. V blízké době proto projde omlazovací kúrou – tak razantní, že to mnohé bude opravdu bolet. O práci přijdou stovky lidí a odbory slibují protesty. Londýnským „the tube“ se projel i zpravodaj ČT Bohumil Vostal.

Dárek pro cestující zní lákavě – po vzoru Berlína nebo New Yorku bude londýnské metro v provozu od pátku do neděle 24 hodin denně. Jenže zpráva má i svou stinnou stránku. O práci přijde 750 lidí, zavře se totiž většina okýnek s jízdenkami. Podle průzkumů si k nim našla cestu jen tři procenta pasažérů.

Nejvíc nákupů jízdenek očekává londýnské metro přes bezkontaktní platební karty. Ušetřit tak chce v příštích pěti letech na 270 milionů liber.

  • První podzemní trať v Londýně spojila nádraží Paddington a ulici Farringdon, slavnostní otevření se uskutečnilo 9. ledna 1863.
  • Dnes má londýnské metro 11 linek s 270 stanicemi, které spojuje 402 kilometrů tratí (je tak třetí nejdelší podzemní dráhou světa po Pekingu a Šanghaji).
  • Londýnská podzemka dala světu také větu „Mind the gap“, tedy výzvu, aby cestující nespadli do díry mezi vlakem a nástupištěm. Cestující ji znají již od šedesátých let, kdy bylo v metru zavedeno automatické hlášení.

Odbory ale zuří a slibují protestní akce. Čtyřiadvacetihodinový servis je prý jen kamufláží, jak zaretušovat propouštění. Panují taky obavy, že nebude dost zaměstnanců, kteří by v případě pohotovosti mohli zasáhnout.

Londýnské metro takových pohotovostí za svou historii zažilo dost. Za druhé světové války se proměnilo v kryty proti německému bombardování. V roce 2005 zas bylo terčem teroristických útoků.

Nebezpečí si ale cestující nepřipouští. Denně se metrem svezou tři miliony lidí. A od roku 2015 se stane útočištěm i pro milovníky nočního života. Radovat se budou turisti, návštěvníci nočních party i workholici z britských kanceláří.

Bohumil Vostal o změnách v londýnském metru (zdroj: ČT24)