Sezonní prodejci šidí turisty ostošest. Braňte se, vyzývá šéf ČOI

Praha - Obchody a restaurace často šidí zákazníky. Při kontrolách to zjistila Česká obchodní inspekce (ČOI). Během turistické sezony se tak obohacuje každý třetí podnik. Nejčastěji špatně účtují ceny a nedodržují míry jídla a pití. Problémová byla podle inspektorů hlavně Praha a střední Čechy. Na základě zjištěných nedostatků uložila ČOI zatím padesát pokut dohromady za 73 tisíc korun.

Inspektoři často vycházejí z podnětů spotřebitelů

Některá místa si inspektoři vytipují sami, na jiná je upozorňují nespokojení dovolenkáři. Inspektoři si nejprve koupí jídlo, pití nebo pár panáků tvrdého alkoholu. Až poté, co je personál obslouží, se prokážou svými průkazy.

Vodáci a výletníci by si měli dát pozor nejen na pivo načepované pod míru, někteří stánkaři a hospodští často šidí i porce jídla. Podnikatelé rovněž často nesprávně účtovali zboží či služby. V pětině případů byl problém ten, že obchodníci neposkytli zákazníkům informace o ceně.

Inspekce nakonec našla chyby u více než třiceti procent z celkových 249 kontrol. „Bohužel zjišťujeme stále stejné nešvary a s postupem léta se situace nelepší,“ sdělil ředitel ČOI Vladimír Velčovský. „Proto doporučuji spotřebitelům, aby ani o dovolené netolerovali podnikatelům nesprávné míry nápojů nebo svévoli při účtování a na místě požadovali nápravu,“ dodal.

Klobásy
Zdroj: Igor Zehl/ČTK

Sportovní areály vyšly z kontrol na jedničku

Inspektoři naopak chválí sportoviště, hrady a zámky, koupaliště a ubytovací zařízení. Z kontrol ve sportovních areálech neodhalila porušení zákona žádná, na hradech a zámcích našla inspekce chyby jen asi ve dvacetině kontrol a na koupalištích v desetině. Při kontrolách ubytovacích zařízení zjistili inspektoři chyby v pětině případů.

Z regionů si při kontrolách nejhůře vedly Praha a Středočeský kraj, kde ČOI odhalila porušení zákona ve 40 procentech kontrol. Mezi regiony s nejmenším podílem chyb patřily Plzeňský a Karlovarský kraj.