Ekonomika USA je na vzestupu, optimismus firem tak roste

Washington - Mezi firmami ve Spojených státech roste optimismus ohledně dalšího vývoje tamní ekonomiky. Ta v prvním čtvrtletí vzrostla výrazně víc než loni - konkrétně o jedno celé a osm desetin procenta. Odborníci přitom očekávají, že se výsledky budou dál zlepšovat. Do konce roku by se americké hospodářství mohlo zvednout víc než o dvě procenta a nezaměstnanost by mohla klesnout pod osm procent.

Řada ekonomů přesto předpokládá, že zlepšující se situace na trhu práce přispěje ke zrychlení hospodářského růstu ve druhé polovině roku. Zhruba tři čtvrtiny z nich dokonce věří, že hospodářský růst ve Spojených státech v příštích 12 měsících dosáhne minimálně 2,1 procenta. V předchozím, dubnovém průzkumu s takovýmto tempem růstu počítaly pouze dvě třetiny respondentů.

Někteří odborníci ale očekávají, že by americká ekonomika měla růst podobným tempem, jako tomu bylo v předchozích čtvrtletích. „Jedná se o spíše nevýrazný růst do dvou procent, což trochu oslabuje očekávání, která byla o tom, že americká ekonomika bude výrazně zrychlovat a v příštím roce by měla růst kolem tří, možná tří a půl procenta,“ uvedl v České televizi Petr Sklenář, hlavní ekonom J&T Banky.

Filip Fyrbach, analytik GE Money Bank

„Průmyslu se daří a je to poté vidět také na číslech o zaměstnanosti. Od Ameriky se očekává, že má slušně našlápnuto a ekonomika se bude dále zlepšovat.“

Nová místa vznikají ve službách

Hlavním motorem ekonomického růstu je podle Sklenáře nejen ochota utrácet a zadlužovat se, ale také oživení trhu s nemovitostmi po pěti letech hlubokého propadu. Nová místa se tak za poslední půlrok vytvořila převážně ve službách a v oborech navázaných na stavebnictví. „Nárůst sazeb na hypotéky může toto oživení výrazně přibrzdit,“ upozorňuje ekonom.

Americké podniky jsou tak čím dál optimističtější ohledně vyhlídek domácího hospodářství a přijímají víc nových zaměstnanců. Téměř třetina dotazovaných ekonomů uvedla, že jejich podniky ve druhém čtvrtletí zvýšily počet pracovníků. To představuje nejvyšší podíl za téměř dva roky. Téměř 40 procent respondentů navíc počítá s dalším přijímáním nových zaměstnanců i v příštích šesti měsících.

Dobrá nálada se nevyhýbá ani americké centrální bance Fed, který počítá díky vyššímu výkonu průmyslu se snížením nezaměstnanosti až o procento ještě během letošního roku.