Rekord v eurozóně: 12 procent nezaměstnaných

Brusel - Nezaměstnanost v zemích eurozóny se letos v březnu vyšplhala na rekordní úroveň 12,1 procent. V celé Evropské unii zůstala na únorové úrovni 10,9 procenta, což znamená více než 26,5 milionu lidí bez práce. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Evropský statistický úřad (Eurostat).

V únoru činila nezaměstnanost v 17 zemích eurozóny 12 procent, stejně jako v lednu. V celé unii bylo v lednu bez práce 10,8 procenta lidí a v únoru 10,9 procenta. Na této úrovni zůstala nezaměstnanost i v březnu. Výrazný je vzestup nezaměstnanosti v meziročním porovnání. V březnu 2012 byla v eurozóně nezaměstnanost 11 procent a v celé sedmadvacítce 10,3 procenta.

Eurostat odhaduje, že v březnu nemělo v EU práci více než 26 a půl milionu lidí, z toho 19,211 milionu v eurozóně. Proti březnu loňského roku to znamená zvýšení o 1,723 milionu nezaměstnaných v eurozóně a 1,814 milionu v celé EU.

Nezaměstnanost v EU a v eurozóně
Zdroj: ČT24/Eurostat

Nejnižší nezaměstnanost byla letos v březnu v Rakousku (4,7 procenta), v Německu (5,4) a Lucembursku (5,7 procenta). Nejhorší byla v Řecku, kde bylo bez práce 27,2 procenta lidí (údaje za leden). Ve Španělsku v březnu nezaměstnanost vzrostla na 26,7 procenta a v Portugalsku zůstala na 17,5 procenta. Meziročně se nejvíc zvýšila nezaměstnanost v Řecku, na Kypru a ve Španělsku.

Nezaměstnaní Bulhaři opouštějí zemi

Dobře ale na tom není ani kupříkladu Bulharsko. Mzdy pracujících zde nedosahují ani čtvrtiny průměrných evropských platů, ale volná místa prostě nejsou. „Byla jsem nezaměstnaná posledních pět let. Příležitostně jsem mohla pracovat akorát v Řecku. Tam to teď už také nejde, je to stejné jako u nás,“ potvrzuje zoufalou situaci nezaměstnaná Georga Evtimová.

Mnoho Bulharů se kvůli nedostatku práce rozhodlo opustit zemi. „Nezaměstnaní z našeho regionu často odchází do přímořských oblastí, kde pracují přes sezonu. To si ale mohou dovolit většinou mladí lidé bez rodin,“ konstatuje Margareta Angelova, ředitelka úřadu práce ve Vratse, který patří do jednoho z nejchudších bulharských regionů.

Bulharská vláda zatím investovala do vytváření nových pracovních míst kolem 13 milionů dolarů. Aktuální míra nezaměstnanosti v zemi je sice lehce nad průměrem eurozóny, podle odborníků je ale reálný počet lidí bez práce daleko vyšší. Nezaměstnaní se už jednoduše na úřadech práce neregistrují.

Míru nezaměstnanosti v České republice Eurostat odhaduje v březnu na 7,3 procenta oproti 7,2 procenta v únoru. Podle českého ministerstva práce a sociálních věcí se snížila na osm procent oproti únorovým 8,1 procenta.

V březnu bylo v celé unii bez práce 23,5 procenta mladých do 25 let a 24 procenta v eurozóně. Nejhorší situace v tomto ohledu je v Řecku (59,1 procenta, údaj za leden), Španělsku (55,9), Itálii (38,4) a Portugalsku (38,3 procenta).

Nezaměstnanost tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

Inflace v eurozóně jde stále ke dnu

Meziroční míra inflace v eurozóně se v dubnu dále výrazně snížila na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Podle dnešního prvního rychlého odhadu Eurostatu poklesla oproti březnu o 0,5 procentního bodu na 1,2 procenta. Podrobnější a upřesněnou zprávu, která blíže osvětlí důvody dubnového poklesu inflace, vydá Eurostat v polovině května.

Překvapivě hluboký propad znamená, že se inflace v zemích používajících euro dostala na nejnižší úroveň od února 2010. Podle analytiků tento vývoj inflace společně se zprávami o rostoucí nezaměstnanosti v eurozóně zvyšuje tlak na Evropskou centrální banku, aby dále snížila úrokové sazby, které jsou s 0,75 procenta již na rekordně nízké úrovni. Toto rozhodnutí by mohlo podle některých názorů přijít již na pravidelné měsíčním zasedání ECB ve čtvrtek.

Nákupní seznam
Zdroj: ČT24/ISIFA

Inflace v 17 zemích užívajících euro se v posledních měsících soustavně snižuje. V březnu byla 1,7 procenta, v únoru 1,8 procenta, v lednu dvě procenta a v prosinci 2012 činila 2,2 procenta. Největší meziroční inflace byla v dubnu u potravin, alkoholu a tabáku. Zvýšila se na 2,9 procenta oproti 2,7 procenta v březnu. Inflace výrazně poklesla u cen energií, když v březnu dosahovala meziročně 1,7 procenta a v dubnu minus 0,4 procenta. V případě služeb se inflace v eurozóně snížila z 1,8 procenta v březnu na 1,1 procenta v dubnu.