Je to šok, srovnatelný snad s tureckou invazí, říká Kypřan žijící v ČR

Praha – Kypr v současnosti zažívá jeden z největších problémů ve své novodobé, nikterak poklidné historii. Hrozba státního bankrotu spolu s přísnými podmínkami za strany eurozóny udělala z třetího největšího ostrova ve Středomoří nelehké místo k životu. Přísné limity při výběru z bankomatů dovolují lidem získat omezené množství peněz, které alespoň stačí na běžné fungování. Hůře už jsou na tom obchodníci. „Rozhodně nikdo z nás tento scénář nečekal. Pro Kypřany doma i v zahraničí je to šok. Já osobně to významem přirovnávám k situaci, která se stala v roce 1974, kdy na ostrově proběhla turecká invaze,“ komentuje Demetrios Lambrou, Kypřan žijící v Česku.

Lambrou zmiňuje, že omezení bankovních transakcí v současnosti těžko snášejí hlavně tamní obchodníci. „Lidé v zásadě mají to, co potřebují. Problémy jsou ale v obchodech, protože vše se platí hotově, nikdo nechce platit kartou. Hypermarkety zkrátka nemají hotovost, aby zaplatily dodavatelům,“ řekl Kypřan. Podobně jako běžné spotřební zboží se zachovaly i benzinové stanice – většina přijímá právě jen cash.

Frustrovaní nejsou jen obchodníci. Ulice Nikósie zaplnili demonstrující zaměstnanci problémové Bank of Cyprus i studenti. „Naši rodiče střádali v bankách, aby nám zajistili budoucnost a studia. Teď o spoustu peněz přijdou,“ řekl jeden z nich. Demonstrace se zatím obešly bez násilí – i proto, že na vše dohlíží policie. Lidé v ulicích doufají, že banky otevřou co nejdřív, podle posledních zpráv se tak má stát už ve čtvrtek.

Zatím není jasné, jaké bude stanoveno omezení na výběr vkladů či jejich převádění do zahraničí. Ať již bude opatření jakékoli, trvat bude podle kyperské vlády zřejmě několik týdnů, dokud se ovzduší kolem kyperského finančnictví neuklidní.

Jak je to se symbolickým příměrem k invazi?

Třetí největší ostrov ve Středozemním moři (po Sicílii a Sardinii) je rozdělen od roku 1974, kdy severní část ostrova obsadila turecká armáda v reakci na převrat, za nímž stáli kyperští Řekové snažící se o připojení Kypru k pevninskému Řecku. V roce 1983 byla jednostranně vyhlášena Severokyperská turecká republika, kterou ale uznává jen Ankara. Právě nynější, tentokrát bankovní napojení na Řecko je podle analytiků jedním z důvodů současné krize. 

  • Kypr
  • hl. m. Nikósie (od 16. února 1995 ji Řekové nazývají Lefkósie)
  • 9 251 km2
  • 1 099 421 obyvatel (z toho 25,5 % v severní části)
  • od srpna 1974 rozdělen tzv. Atillovou (zelenou) linií
  • na ostrově jsou dvě britské základny
Ekonomika ČT24 (zdroj: ČT24)